Image
Finansmarknadsminister Niklas Wykman meddelade under riksdagens debatt i fredags att regeringen inte planerar att ingripa i den kommersiella fastighetssektorn och inte ser någon anledning att tvångsköpa SBB-fastigheter just nu.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman meddelade under riksdagens debatt i fredags att regeringen inte planerar att ingripa i den kommersiella fastighetssektorn och inte ser någon anledning att tvångsköpa SBB-fastigheter just nu. Bild: SBB/Riksdagen

Regeringen ser ingen akut risk med utförsäljningar av fastigheter

Bolag Regeringen planerar inte att ingripa i den kommersiella fastighetssektorn och ser ingen anledning att tvångsköpa SBB-fastigheter just nu. Men staten har beredskap att agera om till exempel säkerhetsintressen drabbas, det sade finansmarknadsminister Niklas Wykman när ägandet av samhällsviktiga fastigheter debatterades i riksdagen i fredags.
Publicerad den 16 Juni 2023

Niklas Wykman deltog i fredags i en riksdagsdebatt om ägandet av samhällsviktiga fastigheter, ett ämne som aktualiserats av SBB:s kris och det faktum att Vänsterpartiet för ett antal veckor sedan föreslog att staten borde ha förköpsrätt när det kommer till förvärv av samhällsviktiga offentliga fastigheter, något som då skulle kunna appliceras på bland annat SBB:s situation.

SBB har sedan tidigare aviserat att de genomför en strategisk översyn som kan resultera i att de säljer delar av bolagets bestånd eller hela bolaget. SBB äger bland annat skolbyggnader, regementslokaler och polisstationer och det finns en oro för att känsliga och samhällsviktiga fastigheter skulle kunna hamna hos olämpliga ägare i en säljprocess.
– SBB har själva meddelat att man inte avser att sälja fastigheter till någon fastighetsägare som inte är acceptabel för hyresgästerna, sade Niklas Wykman under fredagens riksdagsdebatt.

Han tillade att om staten skulle behöva agera så får det inte ske på ett sådant sätt att oron ökar ytterligare på fastighetsmarknaden:
– Att vi skulle förstatliga för förstatligandets skull eller anförskaffa verktyg för staten som kan störa och addera risk i de här processerna, det finns det en bred uppslutning här inne vad jag kan bedöma att inte agera på det sättet. Det är viktigt att skicka den signalen så att marknaden inte blir mer orolig eller att vi adderar risk i detta, sade Niklas Wykman.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige