Image
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen: Fler ska få möjlighet att äga sitt boende

Bygg/Arkitektur Regeringen har gett en utredare i uppdrag att föreslå en utvidgning av systemet med ägarlägenheter och en ny modell för hyrköp av bostäder. Syftet är att göra det möjligt för fler människor att äga sitt boende och att öka mångfalden av boendeformer i Sverige.
Publicerad den 13 Maj 2023

– Det är viktigt att fler får möjlighet att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden. För unga som ofta saknar kapital kan hyrköp vara ett alternativ. Utredaren ska också föreslå hur hyreslägenheter kan omvandlas till ägarlägenheter, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i en kommentar.

För att möta människors behov av och efterfrågan på bostäder är det viktigt att det finns ett utbud av olika typer av bostäder som passar i olika skeden av livet och för olika hushållstyper, skriver regeringen vidare i ett pressmeddelande. Regeringen anser att det är särskilt betydande att det finns en möjlighet att etablera sig på den ägda bostadsmarknaden. Den som äger sin bostad har ett större inflytande över sitt boende och ett ökat eget ägan­de kan också bidra till en blandning av boendeformer i olika bostadsområden.

Sedan 2009 är det möjligt att bilda ägarlägenheter i samband med nyproduk­tion. Nu ska en utredare ta fram förslag på hur det ska vara möjligt att omvandla befintliga hyres­lägenheter till ägarlägenheter. Det kan göra det möjligt för fler att äga sitt boende och bidra till en ökad blandning av boendeformer. Därför ska utredaren föreslå åtgärder för att hyreslägenheter i flerbostadshus ska kunna omvandlas till ägarlägenheter.

Något som också kan underlätta för fler att äga sitt boende är så kallade hyrköp, en möjlighet för den som hyr att successivt kunna köpa sin bostad.

Utredningen ska redovisas senast den 2 december 2024. Till särskild utredare utses chefsrådmannen Magnus Hermansson.

Utredningen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Oscar Properties styrelseordförande om Engelberts avgång: "Han är en visionär"

Karriär Oscar Properties har genomgått metamorfos. Det är vad Peter Norman, styrelseordförande i Oscar Properties, anger som anledningen till att bolagets vd sen 19 år nu ska lämna över till Carl Janglin.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige