Image
Jonas Gustavsson, Nabo.
Jonas Gustavsson, Nabo. Bild: Nabo

Räntekostnaden för bostadsrättsföreningar kan tredubblas till 2024

Ekonomi/Finansiering En analys som fastighetsförvaltaren Nabo låtit göra av 2 500 bostadsrättsföreningars låneprofiler visar att 60 procent av föreningarna är exponerade för det rådande ränteläget. Detta då många har valt kortare bindningstider i avvaktan på ränteutvecklingen.
Publicerad den 22 November 2023

I analysen från Nabo, som innefattar 2 500 bostadsrättsföreningars belåning, framkommer att 39 procent av lånen är bundna till och med 2024 eller längre till en ränta under två procent. 18 procent av dessa lån löper ut under 2024. Exakt ränteprognos för marknadsränta är fortsatt oklar, men med en styrränta kring 4–4,25 procent i snitt under 2024 blir prognosen för befintliga lån hos BRF ca 3,5–3,6 procent i snittränta 2024. Det skulle innebära att räntekostnaderna i det närmaste tredubblas från 2022 till 2024, vilket motsvarar en avgiftsökning baserat på 2022 års avgiftsnivåer om 26 procent.

– Det är en rätt kraftig ökning i räntekostnader vi ser framför oss. De kommer dessutom att påverkas ökas ytterligare av ny upplåning för underhåll och energibesparande åtgärder. Detta kan tyvärr leda till att många föreningar skjuter upp större underhållsprojekt för att undvika nya lån, säger Jonas Gustavsson, ekonomisk expert bostadsrättsföreningar, på Nabo.

Analysen visar också att många BRF:er är exponerade mot ränteläget. Nästan två tredjedelar av Sveriges bostadsrättsföreningar har valt att inte låsa sina räntor på längre löptider. Räntekostnaderna stiger från 6 175 kronor per år till 17 400 kronor per år för en snittlägenhet om 70 kvadratmeter med en belåning om 7 000 kronor per kvadratmeter. För en förening med rörlig ränta omkring 5 procent innebär det 24 500 kronor för 2024 i snitt.

– De föreningarna som har valt att inte låsa sina räntor på längre löptider får ett ganska direkt genomslag av ytterligare ränteökningar eller sänkningar. Det är uppenbart att många valt kort bindningstid i avvaktan på hur ränteläget utvecklas. De hoppas nu på att räntan får ligga still i november och att inflation och kronkurs utvecklas positivt så att sänkningar kommer tidigare än Riksbanken aviserat, säger Jonas Gustavsson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige