Image

Positivt från Castellum

Bolag Castellum inledde i går rapportsäsongen för fastighetsbolagen och redovisade positivt siffror. Aktien klättrade 4,6 procent på rapporten. Utdelningen höjs något, från 3,50 till 3,60 kronor per aktie.
Publicerad den 26 Januari 2011
Håkan Hellström. Bild: Castellum. Bild: Castellum.
Håkan Hellström. Bild: Castellum.

Resultatet före skatt blev 1 261 miljoner kronor (174) för det fjärde kvartalet.

Värdet på fastigheterna skrevs upp med 659 miljoner kronor (-74), och på räntederivat med 322 miljoner kronor (0).

För helåret 2010 uppgick förvaltningsresultatet till 1 141 miljoner kronor (1 130), en förbättring med en procent. Avsevärt sämre än målet på tio procent, vilket förklaras av lågt momentum från 2009 med negativ nettouthyrning, begränsade investeringar och negativ in?ation, men också ett kallt och snörikt 2010.

Samtidigt konstateras att 2010 års förvaltningsresultat och resultatet efter skatt, 1 964 miljoner kronor (160), båda var de högsta resultaten hittills för Castellum.
Värdeförändringarna uppgick till 1 222 miljoner kronor (-1 027) och på räntederivat till 291 miljoner kronor.

Fastighetsvärdet skrevs därmed upp med fyra procent.

Vd Håkan Hellström ser i rapporten positivt på år 2011:

- Sverige har i ett internationellt perspektiv starka stats? nanser och en hög tillväxt i BNP. Vi har dock ännu inte sett den fulla effekten av sysselsättningstillväxten på arbetsmarknaden, vilket är den viktigaste faktorn för fastighetssektorn. De ?esta verkar vara överens om att svensk ekonomi ytterligare kommer att förstärkas under de närmsta åren, med ökad BNP och sysselsättning samt stigande in? ation och räntor som följd. Med denna tillväxt kommer Hyresmarknaden stärkas – ökad efterfrågan och sjunkande vakanser kommer att påverka marknadshyran uppåt. I Castellum kan vi redan nu se förbättrad nettouthyrning och ? er lämnade offerter, vilket innebär att be?ntliga vakanser utgör en stor potential. Min bedömning är att fastighetskostnaderna är stabila och att driftsnettot därför kommer att förbättras.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ser bevisningen ut i insiderhärvan: "Deras versioner är inte trovärdiga"

Bolag Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot totalt elva personer i insiderhärvan kring Collector som uppdagades förra året. Fem av de åtalade jobbar på Balder varav de två huvudmisstänkta är finanschefen och den tidigare CFO:n som åtalas för grovt insiderbrott. Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige hur bevisläget ser ut och varför han anser att de åtalades versioner inte går ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY