Image
Torsdagen den 14 september medverkade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård tillsammans med 80 inbjudna gäster vid första spadtaget för Pembrokes fastighet med projektnamn Hästen 21, belägen i korsningen av Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.
Torsdagen den 14 september medverkade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård tillsammans med 80 inbjudna gäster vid första spadtaget för Pembrokes fastighet med projektnamn Hästen 21, belägen i korsningen av Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Bild: Per Myrehed

Pembrokes stora citybygge bryter mark

Bygg/Arkitektur Under torsdagen medverkade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård tillsammans med 80 inbjudna gäster vid första spadtaget för Pembrokes fastighet med projektnamn Hästen 21, belägen i korsningen av Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Den planeras stå klart år 2026 och kommer att innefatta arbetsplatser, bostäder, och butiker.
Publicerad den 15 September 2023

– Äntligen kan vi påbörja bygget av Hästen 21, som kommer att spela en viktig roll för Stockholms stadskärna och folkliv, säger Kristin Willerström, Nordenchef på Pembroke.

Fastighetsutvecklaren har högt uppsatta mål och siktet inställt på dubbla hållbarhetscertifieringar. När projektet är färdigt år 2026 är målet att den nya fastigheten ska bli Stockholms första byggnad med certifieringar både enligt LEED v4 Platinum och WELL v2 Platinum Core.

Förutom kontorsplatser kommer fastigheten även att innehålla 27 bostäder och cirka 15 nya lokaler för butiker och service.
– Det är glädjande att delta vid det första spadtaget här idag. Med kontor, bostäder, handel och service ligger kvarteret i linje med vårt program för Stockholms city – att skapa bebyggelser som gör att områden hålls levande och som bidrar till ett tryggt och attraktivt stadsliv. Investeringar som dessa är ett bevis på att Stockholm fortsätter att vara Sveriges ekonomiska motor, säger Karin Wanngård (S), Finansborgarråd, Stockholms stad.

– Utan en gemensam vision och ett gott samarbete med Stockholm stad hade det här inte varit möjligt. Det har varit en lång resa, och idag är äntligen dagen här när vi tar det första spadtaget för den nya fastigheten. En viktig del av Pembrokes långsiktiga strategi för att bidra till ett mer levande city, säger Kristin Willerström.

Fastigheten är ritad av arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen och kommer att omfatta en yta på cirka 36 000 kvadratmeter. Pembrokes vision för kvarteret – som har NK som granne – innefattar PK-huset, Mästerhuset, Smålandstorget och Hästen 21 går under namnet Project Access.

År 2015 stod Mästerhuset klart och 2017 invigdes Smålandstorget, ett stråk för alla stockholmare som öppnade upp det tidigare stängda kvarteret.
– Vi har återskapat tidigare passager för att öka tillgängligheten istället för att maximera byggytan. Det är något vi är väldigt stolta över, säger Kristin Willerström.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är branschens hetaste free agents

Karriär En rad personer har lämnat eller är på väg att lämna tunga poster i fastighetsbranschen och sällar sig därmed till skaran av sedan tidigare profiler på listan över så kallade free agents. Fastighetssverige har tittat närmare på några av de hetaste profilerna som finns lediga.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige