Image
Pembroke har fått grönt ljus för att bygga sin nya fastighet mitt i centrala Stockholm.
Pembroke har fått grönt ljus för att bygga sin nya fastighet mitt i centrala Stockholm. Bild: Pembroke

Pembrokes pangläge – grönt ljus för ny fastighet i centrala Stockholm

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen ger klartecken för detaljplanen för Hästen 21. Nu startar den internationella aktören Pembroke sitt arbete för att utveckla den nya fastigheten på 36 000 kvadratmeter, belägen bredvid NK och Mästerhuset vid korsningen Regeringsgatan – Mäster Samuelsgatan. Hästen 21 kommer att innehålla bostäder, butiker och arbetsplatser.
Publicerad den 23 Maj 2022

– Vi är mycket glada över Mark- och miljööverdomstolens beslut att godkänna detaljplanen för Hästen 21. Under de senaste åtta åren har Pembroke haft ett nära samarbete med Stockholms Stad för att ta fram ett förslag som bidrar till ett mer levande city, säger Kristin Willerström, Nordenchef för fastighetsutvecklaren Pembroke.

Hästen 21 är den sista pusselbiten i Pembrokes vision "Project Access", som syftar till att öppna upp ett tidigare stängt kvarter mitt i city och göra det mer tillgängligt och attraktivt för alla stockholmare. Nya Hästen 21 kommer att skapa mer liv i kvarteret, dygnet runt, och innehåller en blandning av bostäder, moderna flexibla kontor och butiker med Swedbank som största hyresgäst sett till yta. Pembroke började öppna upp kvarteret redan 2015 då den nya kontorsfastigheten Mästerhuset stod färdig. 2017 utvecklades Smålandstorget med butiker, restauranger och events vilket skapade mötesplatser och en återupprättad förbindelse mellan Regeringsgatan och Birger Jarlsgatan.

– Med ett strategiskt läge i hjärtat av city sätter Hästen 21 en ny standard för hållbarhet och design över tid. Den nya fastigheten är flexibelt utformad för att möta dagens men också framtida förändrade behov. Målet är att byggnaden ska certifieras med LEED Platinum v4, den högsta miljöcertifieringen som finns idag, säger Linn-Marie Nordh, Senior projektledare på Pembroke.

Nya Hästen 21 är ritad av den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen och arkitekturen hämtar inspiration från den befintliga bebyggelsen i kvarteret där byggnadens storlek och höjd har utformats varsamt med hänsyn till omkringliggande fastigheter för att smälta in i stadsbilden. Uppskattad byggtid är fem år och arbetet kommer att påbörjas så snart som möjligt.

Om Pembroke
En internationell fastighetsrådgivare som förvärvar, utvecklar och förvaltar fastigheter och deras närliggande områden. Bolaget är specialiserade på centralt belägna kontorsfastigheter och fastigheter som innehåller en blandning av kontor, butiker och lägenheter i ledande storstäder runtom i världen. Tillsammans med investerare skapar och utvecklar de fastigheter globalt med långsiktighet som utgångspunkt.
De har kontor i Stockholm, Boston, London, München, Sydney, Tokyo, San Francisco och Washington DC och förvaltar fastigheter i Nordamerika, Europa och Asien- Stillahavsområdet med en totalyta på cirka 802 000 kvadratmeter.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige