Image

Peab och Veidekke testar solcellsfasader

Energi/miljö Soltech Energy har nu tecknat sina två första avtal i Sverige och i Norge för det nya fasadsystemet Soltech Facade till det sammanlagda ordervärdet om cirka 1,5 miljoner kronor.
Publicerad den 22 November 2018

Genom att använda Soltech Facade har man ersatt ett annat byggnadsmaterial - därmed görs besparingar både ekonomiskt och miljömässigt i jämförelse med att först installera en fasad och sedan solceller utanpå denna.

Det svenska avtalet har skrivits med Peab för flerbostadshusprojektet Strandkajen, Örnsköldsvik och det norska avtalet är tecknat med Veidekke. Veidekke har uppdraget att bygga en ny grundskola i Levre, Bærums kommun med klara miljöambitioner.

I båda fallen är Soltech materialleverantör och beställarna har funnit Soltech Facade som en enkel och attraktiv lösning. Veidekkes projektledare Gisle Jacobsen beskriver valet av Soltech Facade:
- Soltech Facade valdes utifrån att kunna utnyttja och testa väggmonterade solceller som en integrerad del av byggnadens arkitektoniska utformning samtidigt som det ger ett positivt bidrag till fastighetens energibehov.

På flerbostadshuset Strandkajen, som hockeyprofilen Markus Näslund ligger bakom, täcker svarta solceller och ett mindre antal semitransparenta solceller hela fasadytan både i öster och väster. Fasaderna har projekterats med Soltech Facade i åtanke vilket har gett en genomtänkt och enkel lösning. De semitransparenta solcellerna i fasaden ger ett solskydd åt fönsterna som ligger bakom.

På skolan i Levre i Norge, som också valt svarta solceller, har man klätt in ett installationsutrymme med Soltech Facade som alternativ till att använda ett konventionellt fasadmaterial. Man får då istället en elproducerande yta.

På projekt Strandkajen i Örnsköldsvik täcker fasaderna 384 kvadratmeter och den årliga simulerade produktionen är 25 190 kWh/år. På projektet i Norge kommer fasaderna täcka 549 kvadratmeter och den årliga simulerade produktionen är 35 800 kWh/år.

– Jag är stolt och glad över dessa två affärer som visar att vi är på rätt väg. Nämligen att det inte bara är tak som kommer ha integrerade solceller, utan även fasader. Marknaden för Soltech Facade är enorm. Ska världen uppnå sina klimatmål måste både tak och fasader bli energiproducenter, säger Soltech Energys vd Stefan Ölander.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige