Image
Svets-och Pannverkstaden, vy från stora Varvssgatan norr. Illustration framtagen OpenStudio Arkitekter AB.
Svets-och Pannverkstaden, vy från stora Varvssgatan norr. Illustration framtagen OpenStudio Arkitekter AB. Bild: Peab

Peab bygger kontor, butik och parkeringshus i Malmö

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga om och till den gamla svets- och pannverkstaden "Hall 259" i Varvsstaden i Malmö. Beställare är Varvsstaden AB och kontraktssumman uppgår till 454 miljoner kronor.
Publicerad den 26 Augusti 2024

Den historiska byggnaden Hall 259 ligger i Varvsstadens nordvästra hörn längs Stora Varvsgatan. Byggnaden har ett högt kulturhistoriskt värde och ska i stor utsträckning bevaras. Även två tillbyggnader ska tillkomma i anslutning till Hall 259.

Den uppgraderade byggnaden ska bestå av en livsmedelsbutik och ett parkeringshus för omkring 500 bilar i fem våningar. I dess södra del ska kontorslokaler byggas, som kommer att ansluta till tillbyggnaden. Den kommer att innehålla café/butik och kontor. Taket förbereds för ett eventuellt bostadsprojekt med radhus. Den totala ytan uppgår till cirka 29 000 kvadratmeter.

I Hall 259 kommer man att både bevara ytterväggarna och addera återbrukat material från Varvsstadens materialbank, som är ett katalogfört och fysiskt lager på alla demonterade material från området. Förutom miljövinster ger dessa återbruksmaterial unika utformningar på de två tillbyggnaderna. Blad annat ska plåt, glas och en stor traversbalk från de idag demonterade varvshallarna användas. Även delar av den ursprungliga tegelväggen ska vara integrerad i utformningen för att skapa karaktär och en närvaro från den svunna varvsindustrin.

– Det här är ett viktigt projekt i utvecklingen av Varvsstaden och inte minst är vi stolta över att genomföra arbetet med stor respekt för miljö och områdets historia, säger Olle Olsson, regionchef på Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan. Arbetet är påbörjat och byggnaden beräknas stå klar till sommaren 2027.

Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Miljonprogrammens öde: "Allmännyttan bör byggas färdigt"

Bygg/Arkitektur Rivning av miljonprogrammets fastigheter är en ståndpunkt som ofta kommer upp i debatten. Men i en debattartikel vill nu fem aktörer i stället se en upprustning och en vidareutveckling av de aktuella byggnaderna – genom tillbyggnad och delägarboende.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige