Image
SBAB:s Robert Boije.
SBAB:s Robert Boije. Bild: SBAB/Fastighetssverige

Ökad optimism om bostadspriserna

Bostäder Bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna fortsätter att stiga, det visar SBAB Boolis kvartalsvisa boprisindikator.
Publicerad den 11 Juni 2024

På ett års sikt tror nu 63 procent av de som äger en bostad att priset på den egna bostaden kommer att öka, medan 3 procent tror att det kommer att sjunka, motsvarande ett nettotal på 60 procentenheter. I februari var motsvarande andelar 42 respektive 9 procent.

På tre års sikt tror 71 procent tror på en prisuppgång och 2 procent spår en nedgång, jämfört med 64 respektive 4 procent för tre månader sedan.

Bland de bostadsägare som tror på stigande bostadspriser på ett års sikt hänvisar 70 procent till sjunkande räntor.

– Bostadsägarnas optimism om bostadsprisernas utveckling fortsätter att öka. Det är tydligt att det hänger ihop med förväntningar om sjunkande bolåneräntor. Samtidigt är förväntningarna sansade, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB, i en kommentar.

Av de som tror på stigande bostadspriser på ett års sikt tror 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent, vilket ligger väl i linje med SBAB:s egen prognos.

SBAB:s indikator visar lite större optimism jämfört med SEB:s, där även boende i andra upplåtelseformer tillfrågats, och Erik Olssons, där gruppen bostadsspekulanter tillfrågats.

– Det ligger nog i sakens natur att bostadsägare gärna ser lite större prisökningar framför sig än de som är spekulanter på en bostad och de som hyr, säger Robert Boije.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Insatsteam ska lösa bostadsbyggandet i nyindustrialiseringsorter

Bostäder Fyra bostadsministrar, 3,5 år som samordnare och varav ett år som utredare – nu kommer förslagen från den statliga utredaren för hur bostadsbyggandet ska öka. Rapport från ett skeende är namnet som utredare Peter Larsson gett utredningen om hur samhällsbyggandet i Norrbottens och Västerbottens län ska öka och strukturella hinder minska. Tre förslag är redan under beredning och nu kommer fler förslag på hur aktörerna ska samordnas för att säkra befolkningsförsörjningen ska gå i rätt takt för den gröna industrins framfart.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige