Image
Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa.
Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa. Bild: Nyfosa

Nyfosa minskar förvaltningsresultatet

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Nyfosa har haft ett aktivt första kvartal där bolaget både har förvärvat och sålt fastigheter, allt för att stärka och öka kassaflödet i portföljen.
Publicerad den 25 April 2023

Nyfosas vd Stina Lindh Hök skriver i rapporten att transaktionsmarknaden är avvaktande men är man i marknaden går det alltid att hitta möjligheter.

Nettouthyrningen var positiv under det första kvartalet med bland annat flera nyuthyrningar i Finland. Nyfosa är vaksamma på hur konjunkturen utvecklas men upplever att hyresgästerna över lag kan hantera hyreshöjningarna väl och att det finns en fortsatt efterfrågan på bolagets lokaler.

Direktavkastningskraven i fastighetsvärderingarna fortsatte att stiga något under kvartalet och Nyfosa kan notera en begränsad värdeminskning i fastighetsportföljen med 0,9 procent. Nyfosa har emitterat gröna obligationslån, vilket innebär att bolaget har hanterat merparten av de obligationslån som förfaller i april 2024, uppger vd:n.
– Vi är ödmjuka inför den fortsatta osäkerheten i marknaden och ränteutvecklingen men jag konstaterar att vi kan fortsätta agera, skriver Stina Lindh Hök

Första kvartalet i siffror
De totala intäkterna steg till 895 miljoner kronor (714), en ökning med 25,4 procent mot föregående år. Hyresintäkterna ökade till 803 miljoner kronor (659).
Driftnettot ökade till 556 miljoner kronor (450), en ökning med 23,6 procent mot föregående år.
Förvaltningsresultatet sjönk till 303 miljoner kronor (360), en minskning med 15,8 procent mot föregående år.
Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till -522 miljoner kronor (863). Totala värdeförändringar i derivat uppgick till -29 miljoner kronor (110).
Resultatet före skatt var -350 miljoner kronor (1 540).
Resultatet efter skatt blev -333 miljoner kronor (1 323).
Resultat per aktie hamnade på -1,82 kronor (6,87).
Det långsiktiga substansvärdet var på 99,01 kronor per aktie (103,34) per den 31 mars.
Nettouthyrningen var positiv med 3 miljoner kronor i första kvartalet.
Överskottsgraden var 62,1 procent (63,1).
Den ekonomiska uthyrningsgraden i kvartalet uppgick till 92,2 procent (94,6).
Utdelningsgrundande kassaflöde uppgick till 200 miljoner kronor (256), motsvarande 1,05 kronor per aktie (1,34), vilket är en minskning med 21,9 procent.
Nettobelåningsgrad på fastigheter var 59,0 procent (53,4) per den 31 mars.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige