Image

Nya verktyg ger grönare storstäder

Energi/miljö Kraftiga regn, värmeböljor och tät bebyggelse kommer att ställa större krav på hur storstäder planeras och byggs. NCC har bidragit till C/O Citys verktygslåda som gör det enklare att planera för växtlighet som minskar buller, dagvattenflöden och lägre temperatur i städerna.
Publicerad den 11 November 2014

NCC är partner i projektet C/O City som har utvecklat och samlat planeringsverktyg samt gjort en handbok så att planerare, arkitekter, byggbolag och byggherrar lättare kan integrera ekosystemtjänster i stadsplanering. Projektet är initierat av Stockholms stad och lyfter fram värdet av naturen i staden.

– C/O Citys projektresultat är ett steg i arbetet att kunna möta städernas framtida utmaningar, säger Christina Wikberger, projektledare C/O City, Stockholms stad.
NCC har bland annat bidragit med sina erfarenheter från planering och bygget av Aula Medicas gröna tak i Stockholm och en 35 000 kvadratmeter stor takträdgård högst upp på Emporias köpcentrum i Malmö.

NCC:s hållbarhetsexperter har även sammanställt forskningsresultat om effekterna av biologisk mångfald i staden och bidragit till analys av hur ekosystemtjänster kan införlivas med olika miljöcertifieringssystem.

– Vi ser detta som ett av de viktigaste områdena för att skapa framtidens hållbara samhällen. Ekosystemtjänsterna har potential att hantera ökade mängder regn, främja biologisk mångfald och samtidigt skapa hälsosamma miljöer för stadsbor. Något liknande samlat stöd har inte funnits tidigare så vi är glada att ha medverkat till det, säger Christina Lindbäck, NCC:s hållbarhetschef.

Förutom en handbok om hur ekosystemtjänster kan integreras i planeringen omfattar verktygen en databas med fakta om hur vegetation kan minska buller, dagvatten kan hanteras och temperaturen sänkas i städerna. Andra verktyg är hur grönytefaktor används för allmän mark, kriterier för uppföljning av ekosystemtjänster och byggteknik för gröna väggar och tak.

Den 10-11 november presenteras verktyg och resultat på mässan Building Sustainablity Sweden, på Stockholm Waterfront.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige