Image

Ny rapport: Överhettad marknad för arkitekter

Bygg/Arkitektur Fulla orderböcker, utbrändhet och svårighet att få tag i personal är tydliga tecken på en överhettad marknad för arkitekter. Många arkitektbyråer tvingas säga nej till uppdrag på en marknad där det framför allt är ökat bostadsbyggande som driver efterfrågan. Det framkommer i en undersökning från Cembrit som låtit intervjua 100 arkitekter.
Publicerad den 12 September 2016

Nio av tio av de intervjuade arkitekterna (89 procent) anger att de har fulla orderböcker. De flesta tvingas säga nej till uppdrag (59 procent). Ungefär hälften av de svarande (48 procent) säger att de kan ta bättre betalt än tidigare. Fyra av tio (40 procent) känner många arkitektkollegor som har gått in i väggen eller är nära att göra det.

Nu är det en kamp om att rekrytera de bästa förmågorna på marknaden. Det menar 72 procent av de svarande. Det blir allt vanligare att rekrytera arkitekter direkt från skolan (53 procent). Sex av tio (60 procent) menar att det är det ökade bostadsbyggandet som driver efterfrågan.

– Hela branschen går på högtryck, vilket är positivt, men också utmanade. För oss materialtillverkare blir det allt viktigare att underlätta arbetet för arkitekter och finna nya samarbetsformer, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

FAKTA/ Om undersökningen: Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research under augusti 2016.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige