Image
Visionsbild över Northvolts fabrik i Skellefteå. Nu funderar bolaget på att bygga en anläggning i USA.
Visionsbild över Northvolts fabrik i Skellefteå. Nu funderar bolaget på att bygga en anläggning i USA. Bild: Northvolt

Northvolt överväger fabrik i USA

Bolag Batteritillverkaren Northvolt vill etablera sig med en större fabrik i USA. Det berättar grundaren Peter Carlsson i en intervju med DN.
Publicerad den 28 Maj 2022

Northvolt har blivit en motor i den gröna omställningen i norra Sverige och nu vill de in i USA, ett land som nästan inte har någon batteritillverkning. Istället har Kina kopplat järngrepp om framtidsteknik och de har världens största batteritillverkare, CATL.

Peter Carlsson ska bestämma sig innan 2022 är över om etablering av en större fabrik ska ske.
– USA går "all in" med elektrifiering nu, inte minst av geopolitiska skäl. Vi överväger nu att investera i en fabriksetablering i Nordamerika och ska bestämma oss innan året är slut, säger Peter Carlsson till DN.

Batterifabriken i Skellefteå invigs 5 juni där de två största ägarna är Volkswagen och Goldman Sachs. Det byggs också en fabrik för batterimoduler i Gdansk, Polen.

Northvolt har redan verksamhet i USA idag. De köpte under förra året ett startup-bolag i Kalifornien som utvecklar battericeller för flygplan.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Unik lista: Så mycket elstöd har betalats ut till bygg- och fastighetssektorn

Lista Under de första tre dagarna sedan det att ansökan om elstöd till företag öppnade har över 17 000 företag sökt elstöd och Skatteverket har betalat ut drygt 1,9 miljarder kronor. Över 5 000 av företagen som sökt hör till bygg- och fastighetsverksamhet, det kan Fastighetssverige visa med hjälp av unik statistik över de ansökningar som hittills har beviljats och betalats ut.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige