Image
Chefsanalytiker på Nordea, Susanne Spector.

Nordea: Stockholm tappar mot resten av landet

Ekonomi/Finansiering Skillnaderna i tillväxt mellan olika delar av landet är fortsatt stora i spåren av pandemin, inflation och höga räntor. Läget är särskilt utmanande i Stockholm som tappar fart jämfört med resten av Sverige. Norrlandsregionerna går bäst med fortsatt urstarka arbetsmarknader. Detta visar Nordeas rapport Regionala Utsikter.


Skanska tecknar sitt största hyresavtal någonsin i Washington, USA.

Skanska tecknar sitt största hyresavtal någonsin

Uthyrning Skanska har tecknat ett långt hyresavtal för cirka 48 900 kvadratmeter i kontorsbyggnaden The Eight i Bellevue, Washington, USA, varav 14 150 kvadratmeter utgör parkeringsplatser. Med detta kontrakt är 72 procent av ytorna nu uthyrda och det gör det till den största uthyrningen någonsin för bolaget. Hyresgästen förväntas tillträda lokalerna i början av 2025.


Marcus Sandahl, Phipip Kouvatsis och Susanne Gunnå har alla startat eget i fastighetsbranschen.

De startade eget i fastighetsbranschen: "Nätverk - Sammanhang - Affärsplan"

Bolag Många väljer att lämna sina jobb inom fastigheter för att i stället starta egna bolag. Blir det roligare eller tuffare när man inte har en stor uppbackande organisation? Vilka är utmaningarna? Blir det mer jobb? Tre uppstickare i fastighetsbranschen redovisar för- och nackdelar för Fastighetssveriges läsare.


Skanska har slutfört försäljningen av sin del i LaGuardia Terminal B i New York.

Skanska tecknar avtal i USA om cirka 1,3 miljarder kronor och ror i land försäljning av LaGuardia

Ekonomi/Finansiering Skanska har tecknat avtal med en kund om förberedande arbeten och tidiga åtaganden inför den planerade byggfasen för att uppgradera en anläggning vid kusten i östra USA. Kontraktet är värt cirka 1,3 miljarder kronor.


Anders Danielsson och Magnus Persson, vd respektive vice vd på Skanska.

Svaga kontorsmarknaden i USA tynger Skanska: "Svår uthyrningsmarknad"

Bolag Den amerikanska portföljen är Skanskas svagaste marknad för tillfället och driver de stora nedskrivningar i värde som bolaget aviserat. Vd Anders Danielsson och CFO Magnus Persson berättar mer om svårigheterna i att värdera beståndet och de stora utmaningarna i USA som bromsar in Skanskas utveckling på den amerikanska marknaden.


Skanskas nya sjukhusbyggnad.

Skanska utför sjukhusutbyggnad i Portland för 2,1 miljarder kronor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med Oregon Health & Science University inom deras projekt för sjukhusutbyggnad i Portland, Oregon, USA. Tilläggskontraktet är värt USD 200M, cirka 2,1 miljarder kronor, vilket kommer inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2023.


Skanska får USA-order värd 1,6 miljarder kronor.

Skanska får USA-order värd 1,6 miljarder kronor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat ett kontrakt om att bygga två nya byggnader i Fort Worth, Texas, USA, på Tarrant County Colleges nordvästra campus, som en del av deras ombyggnationsprogram. Kontraktet är värt USD 155M, cirka 1,6 miljarder kronor.


Skanska avyttrar ägandet i LaGuardia Terminal B i New York.

Skanska säljer sin andel i La Guardia för 1,2 miljarder kronor

Transaktioner Skanska har tecknat bindande avtal (SPA) avseende försäljning av hela sin ägarandel, motsvarande 32 procent, i LaGuardia Gateway Partners LLC i Queens, New York, NY, USA för 115 miljoner dollar, cirka 1,2 miljarder kronor. Köpare är de befintliga delägarna MI LaGuardia CTB, LLC och Vantage Airport Group (New York) LLC. Transaktionen förväntas bokföras under det fjärde kvartalet 2023 och kommer att allokeras under Centralt.


7A Posthuset.

Så möter du nya kraven på coworking

Uthyrning Pandemin har gjort att arbetsplatser förändrats och nya krav ställs på kontorsytor – inte minst när det gäller coworking. Vad krävs för att kunna möta de nya kraven på coworkinganläggningar? 7A, med fyra anläggningar i Stockholms innerstad, vet hur man svarar upp mot de nya krav som ställs.
– Det handlar om att hitta en balans mellan arbetsplats och mötesplats, säger 7A:s vd Susanne Lindqvist.


Skanska tecknar nya projekt i USA.

Skanska får tilläggskontrakt i USA värt en halv miljard

Bygg/Arkitektur Byggbolaget Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med Orlando Health för att bygga ett sjukhus i Lakeland i Florida, USA.


Skanska bygger bioteknikanläggning i USA för över två miljarder kronor

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat kontrakt med Seagen om att bygga en anläggning för bioteknik i Everett, Washington, USA. Kontraktet är värt USD 215 M, cirka 2,25 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA i det tredje kvartalet 2023.


Susanna Gunnå startar SG Property. Obs. Bilden är ett montage.

Lämnar Colliers för egen satsning: "Fri i affärstänket"

Bolag Efter tre år på Colliers väljer Susanna Gunnå nu att lämna bolaget för att starta egen verksamhet. För Fastighetssverige berättar hon om satsningen, tajmingen, målsättning, vilka segment och marknader hon vill arbeta inom.


Skanska-kund avbokar order i USA värd 1,2 miljarder.

Skanska-kund avbokar order i USA värd 1,2 miljarder

Bolag Skanska meddelar att Continuus Pharmaceuticals har ställt in projektet att bygga en tillverkningsanläggning för läkemedel i Woburn, Massachusetts, USA.


Umeå Sjukhus ska delvis byggas om av Peab.

Peab bygger om sjukhus i Umeå

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga om lokaler på Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Beställare är Region Västerbotten och kontraktssumman uppgår till 297 miljoner svenska kronor.


Under sommaren vill 7A hyra ut tomma kontor i Posthuset med tre hyresfria månader.

Tar till gratishyra för att fylla kontorshotell

Bolag Kontorsmarknaden befinner sig under omdanande när folk väljer att arbeta hemifrån mer och mer. Hur ska kontoren bemöta detta? Ett sätt är att, som 7A, erbjuda sommarkontor med tre hyresfria månader – förutsatt att man binder sig för ett 12-månaders kontrakt.


Skanska får USA-order värd 3,2 miljarder.

Skanska får USA-order värd 3,2 miljarder

Bolag Skanska har tecknat ett avtal om att bygga Simmons University nya Living and Learning Center på deras campus, beläget i Longwood Medical-området i Boston, Massachusetts, USA. Kontraktet är värt USD 311M, cirka 3,2 miljarder SEK, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2023.


Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén, berättar om återflytten på Övre Husargatan som fullbordades i början av april. Många lägenheter skadades i explosionen som skedde där hösten 2021.

Glädjen hos Ernst Rosén – återflytten på Övre Husargatan helt färdig

Bolag Renoveringen av lägenheterna på Övre Husargatan, som skadades i explosionen hösten 2021, har pågått hela 2022 och de första månaderna av 2023. Nu kan Ernst Roséns vd Linda Pettersson glädjande meddela att renoveringarna och återflytten är helt fullbordad, 1,5 år efter explosionen. För Fastighetssverige berättar hon mer om det långdragna arbetet, hyresgästernas situation och lättnaden och glädjen över att det svårt skadade kvarteret nu äntligen är återställt och upprustat.


Amerikansk pensionsjätte varnar för nedskrivningar i fastighetsportföljen

Ekonomi/Finansiering Pensionsfonden Calstrs räknar med att göra nedskrivningar i sin 52 miljarder dollar stora fastighetsportfölj. Det rapporterar Financial Times.


Skanska bygger datacenter i USA.

Skanska bygger datacenter i USA – order värd cirka 1,8 miljarder

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med en befintlig kund om att bygga ett datacenter i Atlanta, Georgia, USA. Kontraktet är värt USD 171M, cirka 1,8 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det första kvartalet 2023.


Susanna Korpe blir ny CFO på Byggvesta.

Hon blir ny CFO på Byggvesta

Bolag Lämnar Mattssons och Brabo efter fyra år för att bli CFO på Byggvesta. För Fastighetssverige berättar hon mer om bytet och vad som lockar med den nya rollen.