Image
Centrala Luleå.
Centrala Luleå. Bild: Norrlandsfonden

Pilotprojekt när fonden ska stödja bostadsbyggandet – ska avlasta risken

Bostäder Norrlandsfonden vill öka bostadsbyggandet i norra Sverige genom att erbjuda kompletterande finansiering. Nu testas den modell som föreslagits av statens utredare, Peter Larsson.
Publicerad den 10 Juni 2024

Statens utredare, Peter Larsson, har identifierat Norrlandsfonden som en lämplig administratör av statliga medel för att öka bostadsbyggandet i norr i samband med den gröna industriella utvecklingen. Med anledning av detta har Norrlandsfondens styrelse beslutat att genomföra ett antal pilotprojekt för att visa på en möjlighet i en lånebaserad finansieringsmodell som kan avlasta risken och öka likviditeten för byggherren under de första kritiska åren innan en fastighet står helt klar och är fullt uthyrd.
– Vi tror att lånet till viss del kan avlasta behovet av eget kapital samtidigt som det kan underlätta bankfinansieringen och ge en tidigarelagd byggstart. Om staten senare skulle ge oss ett utökat uppdrag och kapitaltillskott så har vi genom våra pilotprojekt med oss erfarenheter av behov och finansieringsupplägg. Pilotprojekten kommer att genomföras av Norrlandsfonden men om vi får ett större uppdrag kommer detta att läggas som en separat verksamhet för att inte påverka Norrlandsfondens ordinarie verksamhet säger, Norrlandsfondens vd, Niklas Jonsson.

Som projektledare för pilotverksamheten har Norrlandsfonden engagerat Susanne Olofsson. Hon har lång erfarenhet av kompletterande finansiering samt från verksamhet inom bygg och fastighetsbranschen.
– Vi vill hitta lämpliga projekt så snart det går och håller på att ta fram en checklista för vad vi söker. För att hitta lämpliga projekt vill vi gärna ha kontakt med banker, kommuner, fastighetsägare, byggherrar med flera säger Susanne Olofsson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbanken Nords vd om hållbarhetssamarbetet: "Man måste stycka elefanten i bitar"

Ekonomi/Finansiering Den gröna energiomställningen är avgörande för att stabilisera den skenande klimatutvecklingen. Som bromskloss står ett eftersatt fastighetsbestånd och ett ansträngt makroekonomiskt och geopolitiskt läge där hållbarhet nedprioriteras. Anneli Sjömark är vd för Sparbanken Nord och hon anser att nyckeln till att lyckas med omställningen och den gröna energiomställningen stavas "samverkan".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige