Image
pengaregn
pengaregn Bild: iStock

Norska miljardären överväger sälja i Heimstaden

Transaktioner Heimstadens storägare Ivar Tollefsen överväger sälja aktier, uppger Bloomberg News.
Publicerad den 11 November 2023
Ivar Tollefsen Bild: Heimstaden
Ivar Tollefsen

Finansieringskrisen som omgärdar den svenska fastighetssektorn får den norska miljardären Ivar Tollefsen, som grundat Heimstaden Bostad, att överväga att sälja en del av sin andel i bolaget, som äger 160 000 bostäder i nio europeiska länder för att minska skuldsättningen. Det säger den 62-årige norrmannen i sin första stora intervju med engelskspråkig media på mer än ett decennium.

Ivar Tollefsen säger att försäljningen skulle ske i form av aktier som innehas av Heimstaden AB, ett fastighetsbolag som han äger genom ett bolag som heter Fredensborg AS. Ägarandelen i Heimstaden Bostad uppgår till 38 procent.

– Köparna kommer med största sannolikhet att vara institutioner med en långsiktig strategi att investera i europeiska bostadsfastigheter, säger Ivar Tollefsen till Bloomberg News.

Heimstaden har också börjat sälja av fastigheter i bland annat Nederländerna och Danmark. Heimstaden Bostad siktar på att sälja fastigheter för 20 miljarder kronor fram till slutet av 2025.

Ivar Tollefsen har blivit en av Norges rikaste personer med en förmögenhet på omkring 20 miljarder norska kronor i år, enligt det norska finansmagasinet Kapital.

När vi blickar framåt är Tollefsen optimistisk om utsikterna för bostadsmarknaderna när städerna fortsätter att expandera och köpkraften ökar.

– Bostäder kommer alltid vara efterfrågade och de mest attraktiva bostadstillgångarna idag ser väldigt lika ut som de gjorde för 100 år sedan. Det är mycket mer tröstande att vara i den del av fastighetsmarknaden som upplever en strukturellt växande efterfrågan, säger Tollefsen.

Bostäder står i kontrast till den kommersiella fastighetssektorn, som enligt Tollefsen över tiden kan decimeras av digitalisering och kräver stora kapitalinvesteringar för att behålla sin relevans. Risken är också att kontoren blir mindre i framtiden.

Heimstaden-sfären har en komplicerad ägarstruktur. Det är enbart preferensaktier som är noterade på First North, inga stamaktier är noterade.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige