Image

Norsk fond köper Systembolagets butiksfastigheter

AFFÄRER Det blev den norska fastighetsfonden Nordisk Areal I AS som köper Systembolagets butiksfastigheter i Sverige. Köpeskillingen landar på 947,5 miljoner kronor, vilket motsvarar en avkastning på cirka sju procent. Säljarens rådgivare vid försäljningen var Newsec Investment och G Grönberg Advokatbyrå.
Publicerad den 28 December 2007

Beståndet består av 102 butiksfastigheter spridda över hela Sverige med en total yta på cirka 117400 kvadratmeter. 53 procent av ytan är uthyrd till Systembolaget, medan övriga ytor är uthyrda till ett antal andra statliga och privata aktörer.

-Vi har snart genomfört ett stort ombyggnadsprogram av våra samtliga 411 butiker. Det är därför naturligt för oss att koncentrerara oss på vår kärnverksamhet - detaljhandel: Att sälja alkohol med socialt ansvar. Genom den här förändringen kommer vi att vara hyresgäster i samtliga butiker. Därmed kan vi fokusera på att vidareutveckla servicen till våra kunder, säger Systembolagets vd Anitra Steen.

Säljarens rådgivare vid försäljningen har varit Newsec Investment och G Grönberg Advokatbyrå.

Nordisk Areal I AS är en norsk fastighetsfond som är etablerad av Corporate Finance-avdelningen vid First Securities. Fonden förvaltas av First Property Fund Management AS.

-Fonden har till syfte att bygga upp en aktivt förvaltad nordisk fastighetsportfölj. Portföljen skall vara brett diversifierad i förhållande till fastighetstyper, geografisk spridning i Norden och hyresgästsammansättning för att ge bästa möjliga värdebeständiga avkastning till investerarna med hänsyn till fondens riskprofil, säger Per Mortensen, verkställande direktör i First Property Fund Management AS, som framhåller att Systembolagets portfölj passar väl in i fondens strategi.

Nordisk Areal I AS äger tidigare en betydande fastighetsportfölj i Norge och med dagens överenskommelse kommer portföljvärdet att uppgå till cirka 2,7 miljarder kronor.

Köparens rådgivare i transaktionen har varit First Securities ASA och Baker & McKenzie Advokatbyrå.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige