Image
Tomas Carlsson, vd för NCC
Tomas Carlsson, vd för NCC Bild: Joakim Kröger/NCC

NCC minskar omsättning och vinst under tredje kvartalet

Ekonomi/Finansiering Byggbolaget NCC, som tidigare har vinstvarnat, minskar omsättningen och vinsten enligt definitiva siffror.
Publicerad den 1 November 2022

Omsättningen sjönk 3,2 procent till 14 068 miljoner kronor (14 531).

Rörelseresultatet blev 510 miljoner kronor (877), med en rörelsemarginal på 3,6 procent (6,0).

Resultatet före skatt var 490 miljoner kronor (864). Resultatet efter skatt blev 425 miljoner kronor (706). Resultat per aktie hamnade på 4,13 kronor (6,56).

Orderingången landade på 11 607 miljoner kronor (8 905), en ökning med 30,3 procent mot föregående år. Orderstocken är 59 miljarder kronor (54,5). Orderingången ökade i samtliga enheter, men främst i Infrastructure.

– Vi har god orderingång, en stark orderstock och de flesta enheter levererar väl, men det har varit ett tufft kvartal för delar av verksamheten, säger Tomas Carlsson, vd för NCC, i en kommentar.

NCC-chefen pekar på att Norden står inför en tuffare period ekonomiskt, och att man inte vet hur lång och allvarlig den perioden blir.
– Inflation, högre räntor och en avmattning i ekonomin är faktorer som påverkar vår verksamhet och som vi förbereder oss på. Vi fortsätter att välja rätt projekt och att kontrollera risk. Vi har en relativt stor andel projekt i partnering och vi lägger naturligtvis stort fokus på att hantera
kostnadsökningarna i våra kontrakt. Att fortsätta utveckla företaget i den riktning vi stakat ut är mer viktigt än någonsin", fortsätter Tomas Carlsson.

NCC:s tredje kvartal påverkades som tidigare meddelats av stora utmaningar inom asfaltsverksamheten. Samtidigt har bolaget en "stark orderingång och en bra orderstock med god kvalitet i samtliga affärsområden", skriver vd Tomas Carlsson i delårsrapporten.

I affärsområdet Building Sweden ger kostnadsökningarna fortsatt en viss press på marginalerna generellt i affärsområdet i kvartalet, mest påtagligt i bolagets bostadsprojekt. Orderingången uppges vara god och har en ökad andel samhällsbyggnader.

– Building Nordics har en stark orderstock och god orderingång i kvartalet, med ett ökat fokus på samhällsbyggnader i samtliga länder. Rörelseresultatet är stabilt om än påverkat av den rådande situationen med ökande kostnader, skriver NCC-chefen.

Han betonar att företaget är väl rustade för att ta sig an både nuvarande och framtida projekt.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige