Image

NCC får halvmiljardsuppdrag i Uppsala

Bygg NCC Construction Sverige bygger Nordens första klinik för avancerad strålbehandling med protonterapi i Uppsala. Uppdragsgivare är Akademiska Hus och entreprenaden är värd cirka 470 miljoner kronor. Projektet genomförs i samverkan mellan NCC och Akademiska Hus.
Publicerad den 10 Juni 2011

Byggnaden blir cirka 13 500 kvadratmeter och kommer bestå av bland annat behandlingsdel, klinik, patienthotell med cirka 90 rum och en restaurang.
– Tekniken och utrustningen som används på kliniken kräver avancerad byggnadsteknik och stor hantverksskicklighet. Våra visualiseringsprogram med bygghandlingarna i 3D visar tydligt husets konstruktion och byggprocessen. Det underlättar samarbete mellan alla parter, säger Johan Wiberg, entreprenadchef på NCC Construction Region Stockholm/Mälardalen.

Skandionkliniken är den första i sitt slag i Norden. Istället för traditionell strålbehandling med röntgenstrålning eller elektronikstrålning sker behandlingen på Skandionkliniken med protoner. Byggnaden är specialutformad för verksamheten, bland annat är väggarna till behandlingsdelen 3,5 meter tjocka.

Projektet genomförs som en samverkansentreprenad, som i NCC kallas partnering. Det är en strukturerad samarbetsform där byggherre, konsulter och entreprenörer gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.
- Skandionkliniken är ett stort projekt med exakta tidsplaner, som kräver ett aktivt och intensivt samarbete. Samverkansprojektet med NCC, där alla är med från början i processen, förenklar styrningen av projektet, säger Tomas Nilsson, projektledare på Akademiska Hus.

Projektet startar i juni 2011 och beräknas vara klart i maj 2014. Det sysselsätter i snitt 75 personer. Ordern registreras under andra kvartalet 2011.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige