Image

NCC bygger i Västerås

Bygg/Arkitektur NCC har fått i uppdrag av Landstinget Västmanland att bygga en helt ny vårdbyggnad för palliativ vård, vård i livets slutskede, på Landstingets sjuhusområde i Västerås. Orden är värd 45 miljoner kronor.
Publicerad den 20 Juni 2016

– Den befintliga byggnaden är gammal och klarar inte dagens krav på bland annat energihushållning och arbetsmiljö. Det bästa alternativet för att få en bra vårdmiljö och goda arbetsförhållanden är att ersätta den med en ny modern byggnad anpassad för palliativ verksamhet. Den nya byggnaden blir energieffektiv med exempelvis solceller på taket, säger fastighetslandstingsrådet Andreas Porswald (MP).

Uppdraget omfattar nyproduktion av en 1-plans vårdbyggnad om cirka 1 500 kvadratmeter på området Sundiska Vreten. Förutom 15 vårdrum kommer byggnaden innehålla dagrum, uppehållsrum, förråd, personalrum och matsal.

Byggnaden förses med bergvärme, solcellspaneler, god isolering och treglasfönster med lågt u-värde. Solcellsanläggningen kommer till större delen av en årscykel att tillgodose fastigheten med driftsel. Ventilation är placerad på vinden och fasaden får träpanel samt stenskivor för att skapa trivsel. Med de ställda kraven från Landstinget kommer byggnaden att ha låga energiförbrukningsvärden och vara gångbar under lång tid.

– Stort fokus ligger på att ge de boende en sista tid i en skön, vacker hemmamiljö. Extra kraft läggs på en fridfull utomhusmiljö med blommor och rabatter, trevliga miljöer med sittgrupper, pergolas, många träd och buskar, behaglig belysning och fin utsmyckning, säger Joakim Riström, projektchef på NCC Building Västmanland/Södermanland.

Markarbetena har påbörjats. Vårdbyggnaden beräknas stå klar i augusti 2017.
I uppdraget ingår även rivning av hus 47 på Västerås sjukhus med en total yta på cirka 1 000 kvadratmeter. Rivning har påbörjats och ska vara klar i juni 2016.

Affären orderregistreras i andra kvartalet 2016 i affärsområdet NCC Building Sweden.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige