Image
Björn Rosengren, tf vd i Fastator.
Björn Rosengren, tf vd i Fastator. Bild: Fastator

Minskande omsättning och ökad rörelseförlust för Fastator

Bolag Efter ett tufft kvartal för Fastator, med stora förändringar i bolagsledningen, en omvärld i gungning och en fastighetsmarknad som tagit stryk av ränteläget, presenterar bolaget idag en rapport som visar ett Q4 som tyngs av nedskrivningar av fastighetsvärden. – Vi har ett stort arbete framför oss under 2024, med många utmaningar som ska lösas, säger tillförordnade vd:n Björn Rosengren.
Publicerad den 26 Februari 2024

Det är framför allt en effekt av att byggrätter i det korta perspektivet minskat väsentligt i värde samt generellt ökade avkastningskrav på förvaltningsfastigheter som tynger Fastators resultat i Q4.

– Vårt främsta fokus under 2024 är att fortsätta minska Fastators skuldsättning och stärka finanserna genom att avyttra tillgångar som inte är strategiska, berättar tillförordnad vd Björn Rosengren i vd-ordet till rapporten.

Rekrytering av en ordinarie VD som kan leda bolaget in i framtiden ligger också högt på listan. Processen fortlöper och resultatet kommer att offentliggöras när rekryteringen är slutförd.

Perioden januari-december
Periodens totalresultat, -926,9 MSEK (-254,5)
Avkastning på eget kapital, -73,1 % (-12,1 %)
Soliditet vid periodens slut, 24,4 % (38,5 %)
Resultat per aktie efter utspädning, -11,91 SEK (-4,13)
Substansvärde vid periodens slut, 838,4 MSEK (1 800,1)
Substansvärde per aktie efter utspädning, 10,79 SEK (23,16)
Omsättning, 495,1 MSEK (620,8)

Kvartalet oktober-december
Avkastning på eget kapital, -44,3 % (-8,8)
Periodens totalresultat, -561,5 MSEK (-186,0).
Resultat per aktie efter utspädning, -7,20 SEK (-2,40)
Omsättning, 134,4 MSEK (139,5)

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastator på Branschguiden

Som det enda fastighetsnischade investmentbolaget på aktiemarknaden ger Fastator investerare och sparare en unik tillgång till fastighetssektorn som investeringsobjekt. Vårt spektrum av fastighetsrelaterade verksamheter skapar en bred portfölj, där investerare får möjligheten att exponeras mot flera olika delsegment på fastighetsmarknaden och samtidigt ta del av värdeutvecklingen i sektorn som helhet.
Fastators affärsidé är att bygga värde genom att starta och initialt driva bolag inom fastighetsrelaterade segment där vi ser goda tillväxtmöjligheter. Vi tar ett aktivt ägarska...

Läs mer om Fastator på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Ägarskap med ansvar – arkitektnykomlingen står ut i branschen

Bygg/Arkitektur I arkitektbranschen dominerar manligt ägarskap och Morota Staaf Arkitekters ägarform har därför blivit en fyrbåk som de båda ägarna först inte förutsåg. I det kvinnliga ägarskapet ligger nämligen ett ansvar att visa att det finns möjlighet för kvinnor att inte bara vara en del av, utan också att leda, företag. Fastighetssverige har pratat med duon om deras nystartade kontor och vad som driver dem framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige