Image

Lönnbacken köper för tre miljarder kronor

Transaktioner Lönnbacken köper samtliga aktier i Roxanne Fastighetsfond AB och utvidgar ägarkretsen med Kåpan pensioner försäkringsförening och Stiftelsen för Strategisk Forskning. Värdet i affären uppgår till cirka tre miljarder kronor.
Publicerad den 25 September 2014
Magnus Edlund. Bild: Stenvalvet
Magnus Edlund.

Roxannes fastighetsbestånd består av 35 fastigheter, med en total uthyrningsbar area om cirka 243 000 kvadratmeter på 20 orter i Sverige. Svenska staten är hyresgäst till 90 procent av den uthyrbara arean. Bland hyresgästerna märks Länsstyrelser, Polisen, Sveriges Domstolar, Skatteverket, Kriminalvården och Energimyndigheten.

I och med förvärvet utvidgas ägarkretsen i Lönnbacken och består nu av fem institutionella investerare; de ursprungliga ägarna; AI Pension, Alecta och Kyrkans Pensionskassa samt de nytillkomna ägarna; Kåpan Pensioner och Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Lönnbackens fastighetsbestånd uppgår efter förvärvet av Roxanne till 96 fastigheter med en area om cirka 463 000 kvadratmeter och med ett marknadsvärde om cirka 6,5 miljarder kronor.

Som ett led i transaktionen har den nya ägargruppen förbundit sig att tillskjuta ytterligare 500 miljoner kronor till Lönnbacken, vilket medger investeringar om ytterligare cirka 1,5 miljarder kronor och därmed ett fastighetsbestånd med ett totalt marknadsvärde om cirka åtta miljarder kronor.

Transaktionen innebär att Lönnbacken förvärvar ett stort bestånd med samhällsfastigheter, som kompletterar vårt nuvarande bestånd utmärkt. Fastigheterna i Roxanne överensstämmer geografiskt väl med vårt befintliga fastighetsbestånd. Vidare är Roxannes hyresgäster till cirka 90 procent statliga hyresgäster vilket passar väl in i den befintliga hyresgäststrukturen. Sist, men inte minst, utvidgas Lönnbackens ägarkrets dessutom med två långsiktiga institutionella ägare, säger Magnus Edlund, vd för Lönnbacken.

Leimdörfer var rådgivare åt säljaren Roxanne (GE Capital Real Estate) i affären.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Eastnines orubbliga tro på kontor – så ska de växa framöver

Bolag Efter höstens försäljning av innehavet i ryska bolaget MFG och med en ny affärsplan i ryggen står Eastnine redo att växa rejält framöver. För Fastighetssverige berättar vd:n Kestutis Sasnauskas om de ambitiösa tillväxtmålen, varför man har en sådan benhård tro på kontorssegmentet och vilken typ av transaktioner som bolaget tittar på framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige