Image
Reinhold Lennebo i samtal med Juho Romakkaniemi, kabinettschef åt EU-kommissionär Jyrki Katainen, ansvarig för konkurrens- och sysselsättningsfrågor.
Reinhold Lennebo i samtal med Juho Romakkaniemi, kabinettschef åt EU-kommissionär Jyrki Katainen, ansvarig för konkurrens- och sysselsättningsfrågor. Bild: Fastighetsägarna

Lennebo ordförande i den europeiska fastighetsägarorganisationen

Karriär Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, är ny ordförande i för den europeiska fastighetsägarorganisationen European Property Federation (EPF). EPF samlar investerare och fastighetsorganisationer från 14 europeiska länder med ett samlat fastighetsvärde på 1 500 miljarder euro.
Publicerad den 7 April 2016

– Fastighetsbranschen svarar för en betydande del av alla investeringar och har därför oerhört stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Därför är en av huvuduppgifterna för mig som ordförande för EPF att verka för ett EU-regelverk som främjar investeringar och bidrar till fortsatt tillväxt i hela Europa, säger Reinhold Lennebo.

Finansierings- och skattefrågor påverkas i allt högre grad av regler på EU-nivå. Reinhold Lennebo framhåller EU:s momsdirektiv, som nu är uppe för revidering, som ett exempel på lagstiftning som har stor praktisk betydelse för svenska fastighetsägare.

– En låg bostadsmoms skulle göra det möjligt för fastighetsägare att dra av ingående moms och öka investeringarna i bostäder, men det är inte möjligt idag på grund av bestämmelserna i momsdirektivet. När reglerna nu ses över är det utmärkt tillfälle för den svenska regeringen att bidra till ökade investeringar i bostäder genom att driva frågan om bostadshyresmoms, säger Reinhold Lennebo.

Miljö- och energifrågor är ytterligare områden som har stor praktisk betydelse för svenska fastighetsägare och där allt fler beslut fattas på EU-nivå.

– Ett exempel är individuell mätning och debitering (IMD) av värme- och vattenförbrukning, där EU-direktivet säger att det är obligatoriskt att införa individuell debitering om det är kostnadseffektivt. Boverket har konstaterat att så inte är fallet och det är därför av största betydelse att EU-kommissionen nu tolkar regelverket utifrån de nationella förutsättningarna, säger Reinhold Lennebo.

FAKTA/ European Property Federation
Den europeiska fastighetsägarorganisationen European Property Federation består av fastighetsorganisationer, investerare, privata fastighetsbolag, forskningsinstitut, fastighetskonsulter och shoppingcenter från Belgien, Bulgarien, Danmark, Finland, Irland, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Storbritannien, Sverige och Ungern. Medlemmarna äger tillsammans fastigheter med ett värde av 1 500 miljarder euro.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige