Image
Kvalitena har inlett diskussioner med större obligationsinnehavare i syfte att senarelägga amortering och betalning av ränta.
Kvalitena har inlett diskussioner med större obligationsinnehavare i syfte att senarelägga amortering och betalning av ränta. Bild: iStock

Kvalitena dementerar insolvensrykte

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Kvalitena arbetar med en plan för att stärka balansräkning, uppdaterar om obligationerna och dementerar insolvensryktet. Det framgår av ett pressmeddelande.
Publicerad den 17 Oktober 2023

Det var den 11 oktober uppgifter spreds i media om att bolaget var på obestånd. Bakgrunden var att bolaget inte lyckats skjuta upp en amortering på 40 miljoner kronor, samt räntan på sina seniora osäkrade obligationer, enligt uppgifter till Affärsvärlden.

Kvalitena har tidigare informerat om att bolaget inlett diskussioner med större obligationsinnehavare i syfte att senarelägga amortering och betalning av ränta på bolagets seniora icke säkerställda obligationer. Bolaget arbetar på en plan för att stärka sin balansräkning vilken även omfattar försäljning av vissa tillgångar samt betalning av ränta och amortering på obligationerna.

Bolaget har inte, av tekniska skäl, kunnat förhindra att obligationernas utestående kapitalbelopp skrivits ned med 40 miljoner kronor i Euroclear Swedens system. Nedskrivningen påverkar dock inte obligationsinnehavarnas fordran enligt obligationsvillkoren, eftersom denna amortering i praktiken inte har skett, uppger Kvalitena.

"Bolaget för nu diskussioner med Euroclear Sweden om hur den uppkomna situationen kan hanteras. Bolaget vill också betona att det inte är insolvent. De uppgifter som spridits bland annat i media dementerar bolaget. Bolaget avser att återkomma med mer information kring processen framåt och om hur diskussionerna med större obligationsinnehavare utvecklas inom en snar framtid", avslutar Kvalitena.

Euroclear Sweden menar att skrivningen har feltolkats som att det är tekniskt fel från Euroclear Sweden som ligger bakom den uppkomna situationen vilket inte stämmer. Euroclear Sweden har skickat ett förtydligande om amorteringsprocess.
"Vi har förstått att information i Kvalitenas pressmeddelande har tolkats som att det är tekniska skäl hos Euroclear Sweden som är orsaken till att utestående kapitalbelopp har skrivits ned. Men Euroclear Sweden råder inte över den uppkomna situationen. Genomförandet av en amortering sker i flera steg som sammanlagt tar elva dagar. I sista steget sker betalning. Även om betalning inte kan göras så går det inte att backa en amorteringsprocess. Det beror på att obligationen kan börja handlas enligt nya villkor redan innan betalning sker. Euroclear Sweden följer etablerad marknadspraxis för hur amorteringar ska gå till," skriver Euroclear Sweden.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige