Image

Kungsleden säljer för 15,4 miljarder kronor

TRANSAKTIONER Kungsleden säljer 50 procent av Hemsö Fastighets AB (Publika fastigheter) till Tredje AP-fonden. Affären är värd 15,4 miljarder kronor och beräknas slutföras under första kvartalet 2009.
Publicerad den 22 December 2008

Hemsö äger och förvaltar Kungsledens Publika fastigheter i Sverige, vilka i huvudsak omfattar fastigheter inom äldreboende, vård och skolor. Beståndet är väl diversifierat över hela landet men är koncentrerat till de större regionstäderna. Antalet fastigheter uppgår till 277 stycken, vilka per den 30 september 2008 i Kungsleden koncernen hade ett bokfört värde om 15,6 miljarder kronor.

Försäljningspriset baseras på ett fastighetsvärde om 15,4 miljarder kronor, vilket vid överlåtelsetidpunkten överstiger anskaffningsvärdet exklusive transaktionskostnader med 2,1 miljarder kronor. Den genomsnittliga årliga avkastningen för Kungsleden på innehavet i Hemsö har varit 25 procent sedan 2001.

Fastigheternas direktavkastning på försäljningspriset uppgår till 6,3 procent. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår per den 30 september 2008 till 1 326 000 kvadratmeter och det totala hyresvärdet till cirka 1,4 miljarder kronor.

Kungsleden har utvecklat och byggt upp ett betydande bestånd av publika fastigheter sedan portföljen skapades 2001. Publika fastigheter utgjorde 54 procent av det totala bokförda värdet i Kungsleden per den 30 september 2008. Fastighetsportföljen är väldiversifierad såväl vad avser kundsegment, hyresgäster som geografisk spridning. Publika fastigheter karakteriseras av stabila hyresgäster med långa hyreskontrakt.

Kungsleden har en fortsatt positiv syn på potentialen inom Publika fastigheter och kommer gemensamt med AP3 att under minst fem år aktivt bidra till en fortsatt utveckling. Driften kommer initialt att säkerställas genom ett förvaltningsavtal mellan Kungsleden och Hemsö. Affären är villkorad av bibehållen finansiering i Hemsö på tillfredställande villkor samt av godkännande från Konkurrensmyndigheten. Affären beräknas slutligen kunna vara genomförd under första kvartalet 2009, och är ett kvalitetsbevis på den omfattande portföljen inom Publika fastigheter, samtidigt som Kungsleden genom AP3 får en välrenommerad partner.

Kungsleden kommer i framtiden att redovisa Hemsö enligt klyvningsmetoden. Affären innebär att Kungsledens resultat inklusive skatteeffekter proforma för de första nio månaderna 2008, givet att transaktionen genomförts vid årets början, uppgår till 326 miljoner kronor, motsvarande 2,40 kronor per aktie. Per den 30 september 2008 uppgår soliditeten proforma till 36 procent, nettoskulden till 12,5 miljarder kronor och eget kapital per aktie till 63,70 kronor.

Kungsleden bedömer att nuvarande marknadsläge kan komma att erbjuda intressanta affärsmöjligheter. För att öka möjligheten att kunna ta tillvara på denna potential skapas genom affären med AP3 en starkare bas för Kungsledens övriga verksamheter samtidigt som Kungsleden kan tillvarata framtida affärsmöjligheter inom publika fastigheter. De kommande åren kan komma att erbjuda intressanta affärsmöjligheter, där ett finansiellt starkare Kungsleden kan agera snabbare och i en större omfattning. Kungsledens affärsmodell är inriktad på att kontinuerligt utveckla fastighetsportföljens sammansättning och kvalitet med målet att förbättra den riskjusterade avkastningen.


- Kungsleden har sedan 2001 byggt upp ett betydande bestånd inom Publika fastigheter, en verksamhet som vi tror har en mycket stor potential även i framtiden. Vi är väldigt glada över att AP3 delar vår syn på denna sektor, och vi skapar genom affären goda möjligheter att tillsammans med AP3 utveckla Hemsö vidare på ett bra sätt samt ytterligare stärka Hemsö som en bra partner och hyresvärd för våra befintliga och framtida hyresgäster. Vi är övertygade om att vi genom denna affär kommer att öka värdet för våra aktieägare även i framtiden, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.

SEB Enskilda och Lundberg & Partners har varit finansiella rådgivare till Kungsleden i transaktionen. Mannheimer Swartling har varit legal rådgivare.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige