Image

Kungsledens Hemsö-affär mindre än väntat

TRANSAKTIONER Nu slutförs Kungsledens försäljning av 50 procent av aktierna i Hemsö till Tredje AP-fonden. Försäljningen har varit villkorad av konkurrensmyndighetens godkännande samt av behållen finansiering, villkor som nu uppfyllts. Affären kommunicerades den 22 december 2008 och Kungsledens styrelse har föreslagit att affären, när det gäller toppchefernas prestationsbaserade optionsprogram, ska räknas till förra året, vilket skulle innebära att de klarar de uppsatta målen, och därför får bonus. Affären blir något mindre än vad som tidigare kommunicerats.
Publicerad den 16 April 2009

Försäljningspriset baseras nu på ett fastighetsvärde om 14,6 miljarder kronor, jämfört med 15,4 miljarder kronor. Detta beroende på att affären omfattar ett något färre antal fastigheter än tidigare.

Försäljningspriset överstiger anskaffningskostnaden med 2,1 miljarder kronor och motsvarar bokfört värde. Affären påverkar Kungsledens utdelningsgrundande resultat för 2009 med cirka 800 miljoner kronor, vilket är oförändrat jämfört med tidigare bedömning.

Fastighetsbeståndet är väl diversifierat över hela landet men är koncentrerat till de större regionstäderna. Affären omfattar 239 fastigheter med en yta om 1 191 000 kvadratmeter, jämfört med tidigare kommunicerade 277 fastigheter och en yta om 1 326 000 kvadratmeter. Fastigheternas direktavkastning på försäljningspriset uppgår till 6,3 procent baserat på driftsnettot 2008 proforma. Det totala hyresvärdet uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor. Från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2009 kommer Kungsleden att redovisa Hemsö enligt klyvningsmetoden.

Tillträde sker den 4 maj 2009.
- Genom affären kan vi tillsammans med Tredje AP-fonden vidareutveckla och stärka Hemsös redan starka position som partner och hyresvärd på marknaden för publika fastigheter. Samtidigt får Kungsleden möjlighet att i ökad utsträckning tillvarata affärsmöjligheter som kan komma att uppstå på såväl den kommersiella som den publika fastighetsmarknaden, säger Kungsledens vd Thomas Erséus.

Kungsledens styrelse föreslår, i kallelsen till årsstämman, att affären ska räknas till 2008 när det gäller toppchefernas prestationsbaserade optionsprogram, något som har kritiserats starkt av Aktiespararna.

Stämman hålls den 22 april.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige