Image
Kungsleden köper på bland annat Gärdet-Frihamnen för tre miljarder kronor. Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter.
Kungsleden köper på bland annat Gärdet-Frihamnen för tre miljarder kronor. Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter. Bild: Kungsleden

Kungsleden köper för tre miljarder kronor

Transaktioner Kungsleden köper fyra fastigheter på Gärdet och en i Hammarby Sjöstad i Stockholm för tre miljarder kronor och skapar därmed ett nytt innerstadskluster. Den totala uthyrningsbara arean är 96 000 kvadratmeter.
Publicerad den 16 Oktober 2015
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Kungsleden stärker sin marknadsposition på kontorsmarknaden i Stockholm genom att köpa fyra fastigheter på Gärdet-Frihamnen och en i Hammarby Sjöstad. Fastigheterna Rotterdam 1, Tegeludden 13, Stettin 5 och Stettin 6 ligger på Gärdet-Frihamnen och Godsvagnen 9 i Hammarby Sjöstad. Bland hyresgästerna märks bland andra Tullverket, Fortifikationsverket, Biz Apartment, Axfood samt Procter & Gamble och hyresvärdet uppgår till 200 miljoner kronor. Uthyrningsgraden idag är 92 procent och den genomsnittliga återstående hyreskontraktsdurationen uppgår till 4,4 år.

Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter och deras rådgivare var Newsec.

I och med affären etablerar Kungsleden ytterligare ett kluster med totalt 88 500 kvadratmeter uthyrningsbar area, vilket kommer att komplettera bolagets kontors- och hotellerbjudande i stockholmsregionen i form av bland annat klustren Danderyd Kontor, Kista City, Västberga och Västra Kungsholmen/Vasastan. Fastigheterna på Gärdet-Frihamnen tillträds den 1 december och tillträdet av fastigheten i Hammarby Sjöstad sker efter att nybyggnationen är färdigställd vilket beräknas ske till våren 2017.

- Jag är oerhört stolt och glad över att vi nu lyckats förvärva ett kluster av fastigheter i ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden och därmed väsentligt stärker vårt kunderbjudande i Stockholms innerstad. Genom förvärvet överträffar vi vårt expansionsmål för 2017 då vi når 27 miljarder kronor i fastighetsvärde redan i år och mer än 40 procent av det totala fastighetsvärdet kommer att vara i Stockholm, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

Gärdet-Frihamnen ligger i Norra Djurgårdsstaden som är ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden. I denna nya stadsdel uppförs 12 000 bostäder, 35 000 arbetsplatser, en modern hamn och ny infrastruktur i form av Spårväg City och Norra Länken.

Lånefinansiering för fastighetsförvärvet har avtalats i form av en sexårig kredit från Danske Bank till marknadsmässiga villkor.

Jan-Åke Glommen, vd för Djurgårdsstadens Fastigheter säger:

- Vi är väldigt nöjda över att göra affär med Kungsleden. Vi har varit aktiva i Värtahamnen de senaste åtta åren och har till stora delar fullföljt vår plan och vi känner att det nu är rätt läge att lämna över stafettpinnen. Nu övergår vårt fokus till att vidareutveckla vårt koncept för Biz Apartment som dessutom blir en betydande och långsiktig hyresgäst i beståndet, säger Jan-Åke Glommen.

Dan Sandstedt, head of property transaction hos rådgivaren Newsec:

- Det är självklart mycket glädjande att bidra till en affär med strategiskt vikt för några av våra viktigaste kunder. Att det dessutom är en av årets största transaktioner känns extra stimulerande.

Relaterade artiklar

Ämnen

Kungsleden på Branschguiden

Kungsleden är en långsiktig fastighetsägare som tillhandahåller attraktiva, hållbara och funktionella lokaler som berikar människors arbetsdag. Vi skapar värde genom att äga, förvalta och utveckla kontor och andra kommersiella fastigheter i Stockholm och Sveriges övriga tillväxtregioner.

En stor del av våra fastigheter ligger samlade i attraktivt belägna kluster där vi även är med och påverkar hela områdets utveckling. Kungsledens mål är att leverera attraktiv totalavkastning på våra fastigheter och till aktieägarna. Kungsleden är noterat på Nasdaq Stockholm Large C...

Läs mer om Kungsleden på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY