Image
Västra hamnen i Malmö.
Västra hamnen i Malmö. Bild: Skandia Fastigheter

Kontorsmarknaden i Malmö håller sig flytande

Uthyrning Omsättningen på hyresmarknaden för kontorslokaler i Malmö ser ut att landa på lägre nivåer under 2023 i än ifjol, enligt Citymark Analys senaste kartläggning. Vakansgraden i centrum fortsätter däremot sin nedåtgående trend. Kontorsmarknaden i Malmö verkar ha klarat de senaste årens utmaningar i form av pandemi, ökat hybridarbete och lågkonjunktur bättre än andra städer.
Publicerad den 16 November 2023
Vakansgrad för kontorslokaler i Centrala Malmö, Göteborg och Stockholm, 2009-2023 Bild: Citymark Analys
Vakansgrad för kontorslokaler i Centrala Malmö, Göteborg och Stockholm, 2009-2023

Citymark Analys kartlägger i detalj kontorshyresmarknaden i Malmö och andra större städer två gånger om året. I vårens kartläggning framkommer att vakansgraden i centrala Malmö minskat från 7,6 procent i våras till 7,5 procent i dagsläget. Därmed verkar de senaste årens nedåtgående trend hålla i sig.

Sen i våras har vakansgraderna framför allt minskat i CBD (Central Business District) medan de ökat i Västra Hamnen och i övriga innerstaden. I ytterområdena har vakanserna ökat. I Hyllie, där nyproduktionen varit hög de senaste åren, noterar Citymark Analys dock en nedgång till den lägsta nivån sedan innan pandemin. I de centrala delarna är vakansförändringarna jämnt fördelade mellan det äldre och det yngre äldre segmentet. I ytterområdena har vakanserna i nya, moderna lokaler minskat markant medan de ökat i det äldre segmentet.
– Vakansuppgången i samband med pandemin blev inte lika dramatisk på Malmös kontorsmarknad som i andra städer och de senaste två åren har vakanserna i centrum snarare minskat än ökat. Det innebär att Malmös vakansgrad för första gången på länge ligger i nivå med den i Stockholm, säger Casper Elb, marknadsanalytiker på Citymark Analys.

Uthyrningen på Malmös kontorsmarknad återhämtade sig ordentligt ifjol. 2023 verkar bli ett något lugnare år. Prognosen landar på drygt 150 avtal om sammanlagt knappt 70 000 kvadratmeter. Ytterområdena står för hela nedgången, i de centrala delarna ligger uthyrningen kvar kring 45 000 kvadratmeter. Hittills under 2023 så har uthyrningar i det äldre segmentet stått för en majoritet av omsättningen vilket är första gången sedan 2019.
– Omsättningen på hyresmarknaden räknat i kvadratmeter verkar falla tillbaka igen efter ett starkt fjolår. Däremot ligger antalet ingångna hyresavtal på samma nivåer som tidigare. Aktiviteten är således fortfarande hög men uthyrningarna av större lokaler har minskat. Möjligen är det så att lågkonjunktur och ökat hybridarbete innebär att efterfrågan går mer mot mindre än större kontorslokaler, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige