Image
Stadionområdet i framtiden.
Stadionområdet i framtiden. Bild: Kjellander Sjöberg

Klart för andra etappen av Stadionområdet: Multihall i fokus för områdets fortsatta utveckling

Bygg/Arkitektur Stadionområdet i centrala Malmö är under omvandling för att kunna möta dagens och framtidens behov av idrottsfunktioner och nu är det dags för andra etappen. I centrum för den står en multihall som med alla sina funktioner kan användas för föreningsidrott, skolidrott och evenemang. På onsdagen fattade kommunstyrelsen en rad beslut för genomförandet.
Publicerad den 17 Mars 2022

Stadionområdet har varit en viktig del av Malmös idrottsliv och en symbol för staden sedan 1950-talet. Under årens lopp har området utvecklats och förändrats, inte minst genom tillkomsten av nya stadion 2009. I dag är det ett profilerat område när det kommer till idrott, utbildning, hälsa och evenemang – en inriktning som förstärks ytterligare med planerna för andra etappen som berör områdets norra del mellan John Ericsons väg och Malmö stadion och som får namnet Idrottskvarteret. Den första etappen färdigställdes i höstas och omfattar nya skolbyggnader för Annebergsskolan och Malmö idrottsgrundskola samt en ny sporthall.

I centrum för utvecklingen står en multihall som med alla sina funktioner kan användas för föreningsidrott, skolidrott och publika arrangemang. Multihallen får en fullskalig fotbollsplan med konstgräs, läktare, omklädningsrum, reception, kiosk och en sporthall. Med tillfälliga läktarplatser och olika typer av golv kommer hallen snabbt att kunna göras om för skiftande aktiviteter. Multihallen är tänkt att stå klar vid årsskiftet 2026/2027.
På grund av ljud och ljus från idrottsevenemang blir det inga traditionella bostäder i kvarteret. Istället planeras det för konceptbostäder åt studenter och idrottsutövare. För besökare anläggs hotell och vandrarhem.

I områdets östra del byggs kontorslokaler och ett mobilitetshus. Precis som kvarteret i övrigt har verksamheterna ett fokus på idrott och hälsa. Det kan till exempel handla om rehabklinik, testcenter för idrottare och idrottsförbund. Mobilitetshuset ska erbjuda alternativ till den egna bilen för Malmöbor och besökare som hellre tar sig fram på cykel, elsparkcykel eller via bilpool. På sikt är det tänkt att en ny simarena ska byggas i kvarteret som ersättning för Simhallsbadet när det tjänat ut.

I samband med utvecklingen av området kommer den gamla Stadionbyggnaden att rivas för att kunna ge plats åt de nya, moderna idrottsfunktionerna.
– Nu läggs ytterligare en pusselbit till utvecklingen av stadionområdet som kommer att sätta sin prägel och skapa nya möjligheter för idrottsutövande och evenemang, men också bidra till ökat folkliv och trygghet. För en stad som växer är omvandlingen av stor betydelse, men framför allt för föreningslivet och barn och ungas möjligheter att utöva och ta del av idrott, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Nu fortsätter vi omvandlingen och lyftet av Stadionområdet från det ödsliga betonggråa området som jag växte upp vid till att bli en levande, trygg och modern stadsdel präglad av idrott, utbildning och hållbarhet. Alla Malmöbor kan känna sig stolta över att vi anpassar området för en ny tid som gör att Malmö bibehåller sin framskjutna plats som idrottsstad, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige