Jämfört med prognosen på en minskning av BNP på 0,4 procent för Europa som helhet, framstår Norden som en riktig framgång. Kontorshyresmarknaderna, särskilt i Göteborg och Oslo, har varit starka hittills i år, med nya bottenrekord i vakansgrad och stigande hyresnivåer. Uthyrningsaktiviteten har varit hög, med nybyggda fastigheter som är fullt uthyrda från dag ett – även de som har byggstartats på spekulation.
Kontorshyresmarknaden i Stockholm är fortsatt stabil, även om man börjat skönja viss avmattning på en del håll. Nyproduktionen av kontor har varit mycket begränsad, medan vakansgraden legat i stort sett stilla med undantag för marknaderna utanför de mest centrala delarna där vakanserna sjunkit. Detta förstärker ytterligare trenden med storföretagens utflyttning från innerstaden, där Telia Sonera, Swedbank, Nordea och Vattenfall är några exempel. Genomsnittlig vakansgrad i Stockholm är nu nere på 9,5 procent, den lägsta sedan 2008.
Investeringsvolymen i Stockholm uppgick till 18,2 miljarder kronor under första halvåret 2013. Detta var i nivå med andra halvan av 2012, men 9 procent lägre än första halvåret 2012. Denna volym stod för 41 procent av landets totala transaktionsvolym, en minskning från 46 procent samma period förra året.
I Malmö har vakanserna som ökade mot slutet av förra året nu sjunkit och är tillbaka på förra årets nivå 6,8 procent.
Köpenhamn och Helsingfors har det dock mer problematiskt än de norska och svenska städerna. Andrahandsuthyrningar har ökat och vakansgraden stigit, särskilt i äldre fastigheter i sekundärlägen som har rönt svalt intresse både från hyresgäster och investerare.
På det stora hela är intresset för fastighetsinvesteringar i Norden fortsatt högt, även om utländska aktörer ofta har svårt att konkurrera med lokala aktörer. Fortsatt är det störst efterfrågan på moderna byggnader med långa kontrakt och starka hyresgäster i storstädernas centrala delar.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.