Image

Invigning av spektakulära Spektrum i Nya Hovås

Bygg/Arkitektur Nu invigs den centrala mittpunkten i Nya Hovås, strax utanför Göteborg. Multifunktionsbyggnaden Spektrum, som rymmer ett brett spann av verksamheter som skola, ”small shops”, restaurang och bowlinghall, kommer att sjuda av liv, morgon som kväll.
Publicerad den 19 Augusti 2015
Nu invigs Spektrum, som blir själva navet i Nya Hovås. Spektrum har ritats av arkitektkontoret Semrén & Månsson på uppdrag av fastighetsbolaget Next Step Group. Bild: Semrén & Månsson
Nu invigs Spektrum, som blir själva navet i Nya Hovås. Spektrum har ritats av arkitektkontoret Semrén & Månsson på uppdrag av fastighetsbolaget Next Step Group. Spektrum har ritats av arkitektkontoret Semrén & Månsson på uppdrag av fastighetsbolaget Next Step Group Bild: Semrén & Månsson
Spektrum har ritats av arkitektkontoret Semrén & Månsson på uppdrag av fastighetsbolaget Next Step Group

Spektrum har ritats av arkitektkontoret Semrén & Månsson på uppdrag av fastighetsbolaget Next Step Group.

– Med Spektrum vill vi korsa småstadens gemytlighet med storstadens kreativa framåtanda. Det blir en unik miljö för handel, arbetsliv och boende. Vi ser en stor efterfrågan på marknaden av en mer småkalig handel och butiker med personlighet, som ett viktigt komplement till volymhandeln och de vanligaste kedjorna, säger Jacob Torell, vd på Next Step Group och iniativtagare till Nya Hovås.

Den klimatsmarta fastigheten Spektrum blir med sin karaktäristiska fasad identitetsskapande för området. Husets gestaltning bygger på en tvåskalsprincip där den inre byggnaden uppförs som ett traditionellt och rationellt klimatskal, som kläs i en yttre struktur. En exklusiv, lätt och genombruten fasad med ett guldfärgat raster som satts ihop av 19 000 unika delar – som givit uppkomst åt byggnadens beskrivande namn. Lamellerna ger form åt huset, men fungerar även som solavskärmning. En lösning som ger maximalt dagsljus genom stora fönster men tar bort solinstrålningen, vilket i sin tur minskar behovet av att kyla byggnaden.

Bakom Spektrum står arkitektkontoret Semrén & Månsson.
– Tanken med arkitekturen och formgivningen av fasaden var att göra så att Spektrumbyggnaden får en självklar och framträdande plats i Nya Hovås, lite av Primadonnan på torget, säger arkitekt och koncern-vd:n Magnus Månsson som fick inspiration till husets under en resa till Barcelona.

Och visst kommer Spektrum att synas. Huset får en livfull ljussättning som kan varieras i färg och efter årstider eller större evenemang. En tanke som är genomgående för hela


Semrén & Månsson har även ansvarat för stadsplaneringen för Nya Hovås, där de varierande arkitektoniska lösningarna är en del av områdets personlighet och charm. Kommersiella lokaler blandas med bostäder och skiftande fasader, höjder och byggnadsstrukturer varierar genom området. En multifunktionell känsla som Spektrum tydligt ger uttryck för.

Entréplanet i huset är publikt och rymmer bland annat en restaurang och lokaler för utvalda ”small shops” som Yoko Yap och Rebel Kids. En trappa ned byggs en bowlinghall, som ytterligare bidrar till mångfald och aktivitet i huset. På våning två, som även kallas Kunskapstorget, syns essensen av det multifunktionella husets smarta lösningar. Här huserar friskolan Fenestra med sin verksamhet, men som öppnas upp publikt under kvällstid. Då förvandlas slöjd- och bildsalar till lokaler för kvällskurser, hemkunskapssalen till kulinariskt rum för matlagningsintresserade och biblioteket öppnas upp för allmänheten.

– Tanken att barn och vuxna i alla åldrar håller centrum och Spektrum levande och tryggt på kvällar och helger är en sympatisk tanke som Next Step Group har förmedlat från start. Vi är stolta att med invigningen av Spektrum vara först ut i Nya Hovås. Ett projekt med långsiktigt positiva värden, säger Magnus Månsson.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Dystra siffran blottar mager start för finska transaktionsåret

Bolag Den finska transaktionsmarknaden började sakta in under Q3 2022 och hittills under 2023 har aktiviteten varit skral med en transaktonsvolym på ynka 300 miljoner euro, drygt tre miljarder kronor. För helåret 2022 nådde den finska marknaden upp i en volym på 7,2 miljarder euro. Hanna Kaleva på KTI berättar mer om det finska fastighetsåret 2022 och utsikterna för 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige