Image

Hovrätten säger nej till individuella hyresavtal

Juridik 2013 erbjöd Einar Mattsson sina hyresgäster i det nybyggda hyreshuset vid Skrapan på Södermalm i Stockholm att teckna individuella avtal med en förutbestämd hyra i tio år. En majoritet av hyresgästerna accepterade erbjudandet. I ett beslut från Svea hovrätt fastställs dock att minoritetens önskan om kollektiva hyresförhandlingar har ett större skyddsvärde.
Publicerad den 21 Maj 2015

- Det kollektiva hyresförhandlingssystemet i Stockholm håller på att kollapsa. Årets hyresförhandlingar startade för nio månader sedan och pågår än. Intentionerna bakom den senaste förändringen av hyreslagstiftningen har intresseorganisationerna på bostadsmarknaden varit oförmögna att förvalta. Nu måste lagstiftaren åter kliva in, kommenterar Stefan Ränk, Einar Mattssons koncernchef.

- Vi på Einar Mattsson tror att hyresrätten som upplåtelseform fyller en viktig funktion på bostadsmarknaden. Vi hoppas på att vi kan gå mot en utveckling där möjligheten för fastighetsägare och hyresgäst att själva komma överens om villkor för hyresförhållandet. Vi är övertygade om att det är så man långsiktigt utvecklar hyresrätten som boendeform. Idag står lagstiftningen och intresseorganisationerna mellan oss och hyresgästen, fortsätter Stefan Ränk.

När det finns en förhandlingsordning företräder Hyresgästföreningen samtliga hyresgäster i frågor om fastigheten såvida man inte som hyresgäst uttryckligen undanbett sig det. I så gott som samtliga av Einar Mattssons fastigheter finns en förhandlingsordning. Mot bakgrund av att det inte fanns någon förhandlingsordning i den aktuella fastigheten ville Einar Mattsson lämna ett alternativt erbjudande till hyresgästerna. Erbjudandet innebar i princip att:

• Hyran endast skulle höjas med 1 procent per i år från och med 2014-01-01 till som längst 2023-12-31.

• Einar Mattsson 18 månader före villkorstidens utgång förband sig att presentera förslag till nya hyresvillkor.

• I övrigt gäller hyreslagen vilket bland annat innebär besittningsskydd, hyresgästens rätt att säga upp hyreskontraktet, möjligheten att få tvister prövade i hyresnämnden med mera.

Villkoret för erbjudandet var att fastigheten inte skulle omfattas av en förhandlingsordning.

Syftet med erbjudandet var bland annat att skapa en förutsägbarhet i hyresutvecklingen för både hyresgäster och fastighetsägare, att göra det attraktivt för hyresgästen att bo kvar, att skapa en direkt relation till hyresgästen, att vid nyuthyrning kunna erbjuda nya hyresgäster i huset en grundhyra som överensstämmer med aktuellt bruksvärde samt att erbjuda hyresgästen ett alternativ till kollektiva hyresförhandlingar.

Einar Mattsson genomförde en egen enkätundersökning bland hyresgästerna där hyresvärdens förslag ställdes mot förslaget om förhandlingsordning. I Hyresgästföreningen enkät som skickades ut innan Einar Mattssons enkät gavs endast möjlighet att ta ställning för eller emot förhandlingsordning.

Av 71 hyresgäster svarade 48 på Einar Mattssons enkät varav 33 förordade Einar Mattssons förslag. Endast 12 svarade att de vill ha en förhandlingsordning.

Hovrätten och Hyresnämnden fäste dock större tilltro till Hyresgästföreningens enkät.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige