– Det är bra att arkitekttjänster är så efterfrågade. Det är inte lika bra när plan- och byggprocessen saktar ner på grund av att arkitekter i företagen och på kommunernas plan- och bygglovsavdelningar inte hinner med, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter.
Branschrapporten visar att nära 40 procent av arkitektföretagen uppskattade sin beläggning till mellan 91 och 100 procent i maj i år.
Samtidigt är arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters 0,6 procent och både företag och kommuner vittnar om att det är huggsexa om framför allt arkitekter med några års yrkeserfarenhet.
Det är bostadsbyggandet som är orsaken till högkonjunkturen. Det kommer att sakta in något framöver, enligt branschrapporten, men i ganska långsam takt. Skolor och vårdbyggnader är två andra sektorer där arkitektbranschen har gott om både ny- och ombyggnadsuppdrag.
Arkitektbranschen är relativt liten med en total omsättning på 8,3 miljarder kronor. Den har ändå stor betydelse i och med att arkitektarbetet har så stor påverkan på slutresultatet och därmed de långsiktiga fastighetsvärdena.
Fastigheter står för ungefär 50 procent av den samlade nationalförmögenheten.
– Det är inte enbart arkitekter som är mer eftersökta, vi ser också att allt fler uppskattar arkitekturens värde och vill genomföra projekt med hög kvalitet. Både i samhällsbyggnadsbranschen och bland allmänheten, säger Charlotta Holm Hildebrand.
Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 12 700 medlemmar.
FAKTA: Nyckeltal för arkitektbranschen
Omsättning 2015: 8,3 miljard kronor (prognos)
Antal anställda: 7 400.
Beläggningsgrad, maj 2016: 65 % av företagen uppskattade sin beläggning till över 80 %. Nästan 40 % av företagen uppskattade sin beläggning till 91–100 % i maj 2016.
Rörelsemarginal (före avskrivningar) 2015: 10 % (prognos)
Arbetslöshet för Sveriges Arkitekters medlemmar, augusti 2016: 0,6 %
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.