Image

Högkonjunktur ger brist på arkitekter

Bygg/Arkitektur Bostadsbyggandet gör att arkitektbranschen går för högtryck. Det visar Sveriges Arkitekters branschrapport som släpps idag. Men de goda tiderna har ett pris: brist på arkitekter som ritar och planerar.
Publicerad den 22 September 2016

– Det är bra att arkitekttjänster är så efterfrågade. Det är inte lika bra när plan- och byggprocessen saktar ner på grund av att arkitekter i företagen och på kommunernas plan- och bygglovsavdelningar inte hinner med, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter.

Branschrapporten visar att nära 40 procent av arkitektföretagen uppskattade sin beläggning till mellan 91 och 100 procent i maj i år.

Samtidigt är arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters 0,6 procent och både företag och kommuner vittnar om att det är huggsexa om framför allt arkitekter med några års yrkeserfarenhet.

Det är bostadsbyggandet som är orsaken till högkonjunkturen. Det kommer att sakta in något framöver, enligt branschrapporten, men i ganska långsam takt. Skolor och vårdbyggnader är två andra sektorer där arkitektbranschen har gott om både ny- och ombyggnadsuppdrag.

Arkitektbranschen är relativt liten med en total omsättning på 8,3 miljarder kronor. Den har ändå stor betydelse i och med att arkitektarbetet har så stor påverkan på slutresultatet och därmed de långsiktiga fastighetsvärdena.

Fastigheter står för ungefär 50 procent av den samlade nationalförmögenheten.

– Det är inte enbart arkitekter som är mer eftersökta, vi ser också att allt fler uppskattar arkitekturens värde och vill genomföra projekt med hög kvalitet. Både i samhällsbyggnadsbranschen och bland allmänheten, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 12 700 medlemmar.


FAKTA: Nyckeltal för arkitektbranschen

Omsättning 2015: 8,3 miljard kronor (prognos)
Antal anställda: 7 400.
Beläggningsgrad, maj 2016: 65 % av företagen uppskattade sin beläggning till över 80 %. Nästan 40 % av företagen uppskattade sin beläggning till 91–100 % i maj 2016.
Rörelsemarginal (före avskrivningar) 2015: 10 % (prognos)
Arbetslöshet för Sveriges Arkitekters medlemmar, augusti 2016: 0,6 %

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige