Image

Svidande kritik mot lagförslaget som skulle underlätta för studentbostäder

Bostäder I mars 2023 fick Boverket uppdraget från bostadsministern att utreda hur lättnader i byggkraven för studentbostäder skulle bidra till att kunna minska kostnaderna vid byggnation och således öka byggandet. Utredningen är presenterad och tiden för remissvaren har löpt ut. Från flera aktörer är kritiken sannolikt svidande för Boverket.


Sverigedemokraternas vision av "Sverigehuset".

Regeringen går vidare med SD-förslaget: slopa bygglovet på traditionellt småhus

Bostäder Under regeringsförklaringen under tisdagen så meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att de går fram med ett politiskt förslag från Sverigedemokraterna som ska underlätta småhusbyggandet. Ett traditionellt hus som ska vara bygglovsbefriat och ritningar ska kunna laddas ner på Boverkets hemsida. Fastighetssverige har tittat närmare på förslaget och låter två röster kommentera det.


De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya byggreglerna försenade – trots kritik skickas de nu för notifiering i EU

Bygg/Arkitektur Tidigare i juni meddelade Boverket att de valt att skjuta fram införandet av nya byggregler i Sverige, möjligheternas byggregler som de kallar det. Men det är bara en i raden av förseningar, men också kritik som de nya byggreglerna fått erfara. Trots det så skickas de nu för att notifieras i EU.


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Kritik mot Boverkets nya remisser: "De har redan bestämt sig"

Bygg/Arkitektur Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, är besviken på att Boverket inte tagit till sig mer av den kritik som kommit på förslagen på nya byggregler. Visserligen har Boverket backat om på punkten om att helt ta bort krav på utsikt från fönster, men står fast vid att alla rum inte måste ha just fönster. Inte heller har Boverket tagit tillfället i akt att tillföra regler om cirkulärt byggande säger han.


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Den mörka skuggans år för arkitektkåren

Bostäder Näringen äter kultur till frukost säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson. 2023 blev ett år som sved för arkitektskrået – med ökande arbetslöshet och bottenrekord i upphandlingarna. För Fastighetssverige blickar han både bakåt på årets viktigaste händelser och framåt för vad som väntar arkitektbranschen.


Henrik Sjögren är stadsarkitekt i Karlstad.

Hemligheten bakom Karlstad som arkitektkommun

Bygg/Arkitektur Fjärde året i rad har Karlstad blivit utsedda till Årets Arkitektkommun av Sveriges Arkitekter och HSB. Men vad är det som gör att arkitekterna älskar Karlstad och hur jobbar kommunen med sin stadsutveckling. Det svarar stadsarkitekten Henrik Sjöberg på.


Anki Kaplan Wikström, samhällspolitisk utredare på Sveriges Arkitekter.

Sveriges Arkitekters nya toppnamn

Karriär Sveriges Arkitekter har blivit med samhällspolitisk utredare. Toppnamnet ska ansvara för remissfrågorna och inte minst det arbetet och missnöjet som förbundet har mot Boverkets förslag på nya byggregler.


Finansministern Elisabeth Svantesson när hon presenterade höstbudgeten igår onsdag.

Branschens reaktioner: Utbredd besvikelse över regeringens budget

Sverige Fastighetssverige har samlat röster från branschen för kommentarer på regeringens budget som presenterades under onsdagen. Att det inte kom fler poster för att hjälpa det krisande bostadsbyggandet beskrivs med besvikelse och samtidigt är man inte förvånade att det blev just så.


Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förhoppningar inför branschens krismöte med bostadsministern

Bostäder Flera av de branschaktörer Fastighetssverige varit i kontakt med menar att det behövs ett politiskt ledarskap för att konsekvenserna av tvärniten i byggandet inte ska bli förödande. Byggföretagen, Byggnads, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta är några av de aktörer som kommer delta på mötet senare idag.


Bornstein Lyckefors Arkitekter, numera Olsson Lyckefors Arkitektur vann Kasper Salin-priset. Herrarna längst fram mitt i bild är från vänster till höger Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson.

Exklusiv intervju med vinnarna av Kasper Salin-priset

Bygg/Arkitektur Igår gick Arkitekturgalan av stapeln i Lisebergshallen i Göteborg. Vinnaren av det prestigefyllda Kasper Salin-priset tilldelades arkitekterna bakom Platzers och ByggGötas Merkurhuset, placerat i närheten av Järntorget i Göteborg. Andreas Lyckefors, partner i Olsson Lyckefors Arkitektur säger att vinsten beror på gott samarbete med beställaren. "Det var svårt att hålla tårarna borta".


Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Sveriges Arkitekter: "Oron är att fastighetsbolagen faller ihop som en sufflé"

Bygg/Arkitektur Konkurserna haglar in från byggbranschen och Sveriges Arkitekter ser ständigt nya varsel. Så sent som i fredags rapporterades om att några av Göteborgs största arkitektkontor, Wingårdhs, White och Semrén & Månsson, tvingats varsla personal. Ikväll hålls för första gången Arkitekturgalan i Göteborg, och Fastighetssverige tog temperaturen på läget för de svenska arkitekterna.


Vasakronas hållbarshetschef Anna Denell

Vasakronan: "Antingen bygger vi för 300 år eller för att kunna montera ner"

Bygg/Arkitektur Att fortsätta bygga nytt hela tiden är något fler och fler anser inte är hållbart. Så hur ser branschen till att återbruka och omformulera befintligt fastighetsbestånd – det var en av debattpunkterna under Boverketdagarna. Kan man till exempel bygga om en köplada till bostäder? Oavsett måste det bli lättare att gå mellan olika fastighetsslag menar Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell.


Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter: "Det är nya varsel dagligen"

Bygg/Arkitektur För första gången kommer Arkitekturgalan hållas på annan ort än i Stockholm, nämligen Göteborg. Men vad är det för Göteborg som kommer möta Sveriges ledande arkitekter den 13e mars? Mycket är såklart inte säkert när man talar om framtiden, samtidigt som branschrapporten med årsredovisningar från 2021 inte säger så mycket om vilket läge arkitektbranschen är i nu. Något som visar på att sämre tider är att vänta är att det kommer in nya varsel nästan varje dag berättar Jens Andersson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.


Årets nominerade till Kasper Salin-priset: Filborna vattentorn i Helsingborg, Röda huset Sergels torg i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och kontorshuset Skären i Stockholm.

Här är finalisterna i Kasper Salin-priset

Bygg/Arkitektur Kasper Salin-priset, för årets bästa byggnad, visar riktningen för morgondagens byggande. Årets tävlande – vattentorn i Helsingborg, kontor och paviljong i Stockholm samt kulturhus i Skellefteå – löser arkitektoniska problem på oväntade sätt och med upptäckarglädje.


Emina Kovacic.

Emina Kovacic föreslås som ny ordförande i Sveriges Arkitekter

Bygg/Arkitektur Karlshamns stadsarkitekt, arkitekt SAR/MSA Emina Kovacic, är valberedningens förslag till ordförande i fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Med henne får förbundet en välkänd branschprofil som RUM utsåg till Årets makthavare 2019. Den blivande ordföranden brinner för demokratifrågor, kulturmiljö som kvalitetsstämpel och allt som bubblar bortom storstadshorisonten.


BRF Viva.

Årets Kasper Salin-prisjury utsedd

Bygg/Arkitektur Juryn för Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris är utsedd. Fyra väl meriterade branschpersoner, tre svenska och en dansk, är nu redo att börja arbetet med att välja ut årets bästa byggnad.


BRF Viva.

BRF Viva vinner Kasper Salin-priset

Bygg/Arkitektur Bostadsrättsföreningen Viva vann pris för årets bästa byggnad när det prestigefyllda Kasper Salin-priset delades ut på Arkitekturgalan. Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg belönas för dess formkänsla, variation i rymd och ljus liksom för att arkitekter och byggföretag har lyckats skapa en fantastisk boendemiljö på en plats som tidigare tycktes omöjlig att över huvud taget bygga på.


Tatjana Joksimovic.

Nedåt för arkitektmarknaden i ny branschrapport

Bygg/Arkitektur Arkitekterna är första länken i samhällsbyggnadskedjan och är därför en viktig konjunkturindikator. Nu visar Sveriges Arkitekters branschrapport att den långa uppgången i arkitektbranschen är bruten. Konjunkturnedgången sker dock på en extremt hög nivå så hittills är dippen en återgång till branschens normalläge.


Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Upprop från arkitektbranschen – bråttom att börja bygga klimatsmart

Bygg/Arkitektur Klimatfrågan är närvarande i alla delar av samhället idag. Nu hakar den svenska arkitektbranschen på ett internationellt initiativ för att påskynda omställningen till klimatsmart byggande. Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson berättar för Fastighetssverige hur man också ska få bygg- och fastighetsbranschen med på tåget.


Minskat bostadsbyggande slår mot arkitekterna

Bygg/Arkitektur Efter flera rekordår med överhettad konjunktur är arkitektbranschen nu på väg mot normalläge, detta till följd av att bostadsbyggandet saktar ner. Detta visar Sveriges Arkitekters branschrapport.