Image
Hemsö bygger nytt i Västerås.
Hemsö bygger nytt i Västerås. Bild: Hemsö

Hemsö utvecklar skola och studentbostäder i Västerås

Bygg/Arkitektur Hemsö utvecklar en ny grund- och gymnasieskola samt 98 student- och forskarbostäder i Kristiansborgsområdet vid Mälardalens Universitet i Västerås. Den nya skolan kommer att ge plats för cirka 860 elever. Totalt uppgår investeringen till cirka 400 miljoner kronor.
Publicerad den 28 Mars 2022

Hemsö förvärvade Kristiansborgsbadet samt byggrätter för skola och bostäder i början av 2021. På den ena byggrätten utvecklas en ny högstadieskola som kommer hyras av Jensen Education samt lokaler för Carlforsska gymnasiet och Västerås yrkeshögskola som ska hyras av Västerås stad.

Hyresdurationen för skolorna uppgår till 15 år. På den andra byggrätten utvecklas två bostadshus för studenter och forskare. Skolbyggnaden omfattar 7 600 kvadratmeter och bostadshusen totalt 5 200 kvadratmeter.

– Att vi nu kan skapa en helt ny skola leder till en positiv flyttkedja i området där flera parters önskemål tillgodoses. Jensen och Västerås stad får nya skollokaler och kan därmed flytta från sina nuvarande lägen. Det ger Mälardalens Universitet möjlighet att tillgodose sitt behov av större lokaler i området. Det blir en vinn-vinn situation för flera parter, säger Emma Karlsson, projektutvecklare på Hemsö.

– För Jensen grundskola är detta ett projekt som vi är väldigt stolta över att få genomföra i samarbete med fastighetsbolaget Hemsö. Skolan vänder sig till elever och föräldrar som värdesätter en traditionell skola med ordning och studiero, samt lärarledda lektioner där kunskap och bildning är i fokus, säger Mats Rosén, skolchef på Jensen grundskola.

Bostadshusen ska miljöcertifieras enligt Svanen med fokus på låg energianvändning. Ambitionen för skolbyggnaden är att bygga klimatneutralt, som lägst ska miljöbyggnad silver uppnås.

Beräknad byggstart 2022 med färdigställande 2023 för bostadshusen och årsskiftet 2023/2024 för skolan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige