Image
Helsingborgs nya stadsplan söderut.
Helsingborgs nya stadsplan söderut. Bild: Helsingborg stad

Helsingborgs nya översiktsplan ett steg närmare igångsättande

Bygg/Arkitektur Översiktsplanen Stadsplan södra staden gäller den långsiktiga planeringen för södra Helsingborg och dess utveckling fram till 2050. Bland förslagen finns en helt ny stadsdel närmare Öresund, flytt av containerhamnen och järnvägstunnlar mellan Helsingborg och Helsingör. Under samrådsperioden 5 februari–7 april 2024 har allmänheten, verksamheter och myndigheter nu möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.
Publicerad den 5 Februari 2024

Stadsplan södra staden är en ändring av Helsingborgs översiktsplan som omfattar områdena Helsingborg C, Oceanhamnen, Västhamnen, hamnen, Universitetsområdet, Husarområdet, Gåsebäck, Ramlösa station, Planteringen och Miatorp. Syftet är att möjliggöra en långsiktig hållbar utveckling av staden.

– Översiktsplan Stadsplan södra staden är resultatet av ett omfattande, gemensamt arbete. Vi har arbetat med stora frågor och förändringar, med fokus på den framtida utvecklingen av södra Helsingborg, som ska ske under de kommande 20–30 åren. Samrådet är en viktig del av processen och vi ser fram emot dialogen om detta unika område nära sundet, säger Charlotte Svensson, översiktsplanearkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Förslaget till den nya översiktsplanen möjliggör bland annat för:

Flytt av containerhamnen söderut
Ökad tillgänglighet och bättre förutsättningar för god livskvalitet
En ny stadsdel närmare Öresund
Fler grönområden i södra staden
Utveckling av områdets infrastruktur
Åtgärder för en robust klimatanpassning
Ökad kontakt med havet
En fast förbindelse med väg- och järnvägstunnlar mellan Helsingborg och Helsingör

Översiktsplanen är ute på samråd från 5 februari till och med 7 april 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige