Image
Patrik Hall.
Patrik Hall. Bild: Axel Ohlsson

Heimstaden Bostad gör interna storaffärer – fastighetsvärde nu 108 miljarder

Transaktioner Heimstaden Bostad AB stärker sin kapitalbas med totalt 9,5 miljarder kronor genom en riktad nyemission till huvudägarna Heimstaden AB och Alecta. Samtidigt köper företaget 10 447 bostäder och 83 kommersiella enheter, motsvarande 866 171 kvadratmeter i Nederländerna med ett fastighetsvärde på 18 miljarder kronor från Heimstaden AB. Förvärvet finansieras med banklån och en del av nyemissionen.
Publicerad den 28 Oktober 2019

Efter denna transaktion äger Heimstaden Bostad 51 755 bostäder med ett marknadsvärde om 108 miljarder kronor med en årlig hyresintäkt på 5,2 miljarder kronor.

Dessutom har Heimstaden Bostad tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva de kvarvarande fastigheterna i Heimstaden AB, liksom Alectas bostadsportfölj i Helsingborg. De avtalade fastighetsvärdena i dessa två transaktioner uppgår till totalt 2,6 miljarder kronor. Efter en tillfredsställande due diligence slutförs dessa förvärv i december.

Heimstaden Bostad har beslutat att utöka sin huvudmarknad från Norden till att även omfatta merparten av Europa. För att förtydliga Heimstaden AB:s och Heimstaden Bostads strategier är ambitionen att framtida fastighetsinvesteringar på huvudmarknaden görs i Heimstaden Bostad.

Förutom tidigare kapitaltillskott och det egna kapital som emitterats till transaktionerna ovan, har Alecta åtagit sig att bidra med ytterligare 7,5 miljarder kronor i kapitaltillskott till Heimstaden Bostad för att stödja företagets framtida utveckling.

– Vi tycker om vårt nära samarbete med Alecta för att utveckla Heimstaden Bostad, och med en betydande mängd nytt kapital kan vi växa vårt företag i marknader som vi känner väl, vilket är spännande och motiverande för oss alla, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

– Heimstaden Bostad har en utmärkt plattform för fortsatt europeisk tillväxt. Alectas investering återspeglar vår positiva syn på reala tillgångar i allmänhet och bostäder i synnerhet. Vi tror att denna investering kommer att skapa god avkastning för våra sparare på lång sikt, säger Frans Heijbel, chef för reala tillgångar utland på Alecta och styrelseordförande i Heimstaden Bostad AB.

Företaget har tidigare kommunicerat en ambition att förbättra sin rating till BBB senast i juni 2020.

– Vi är övertygade om att vi snart når vår BBB rating och har satt ett nytt mål för BBB+ till sommaren 2021, säger Magnus Nordholm, tillförordnad CFO på Heimstaden.

– Vi tycker om vårt nära samarbete med Alecta för att utveckla Heimstaden Bostad, och med en betydande mängd nytt kapital kan vi växa vårt företag i marknader som vi känner väl, vilket är spännande och motiverande för oss alla, säger Patrik Hall, vd, Heimstaden.

Från och med idag har finanspolicyn justerats gällande intervall för nyckeltalet Nettoskuld/Nettoskuld+Eget kapital till 45-55 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige