Image

Här är senaste årets största retailaffärer

Handel Här är de fem största transaktionerna inom handelssegmentet från oktober 2015 till och med september 2016. Uppgifterna har tagits fram av Newsec.
Publicerad den 28 Oktober 2016

1. Trophi köper
3,1 miljarder – 20 931 kronor/kvadratmeter
Redito-bolaget Trophi gjorde en jätteaffär när man köpte fem svenska handelsplatser från Starwood för 3,1 miljarder kronor. Fastigheterna ligger i starka handelsplatser såsom Arninge i Täby, Bäckebol i Göteborg och Boländerna i Uppsala. Övriga orter som ingår är Malmö, Eskilstuna och Landskrona. Den totala ytan uppgår till 148 103 kvadratmeter. Efter förvärvet har Trophi en portfölj med drygt 800 000 kvadratmeter butiksyta och ett fastighetsvärde på tolv miljarder kronor. Vilket gjort bolaget till ett av de största med inriktning mot handel i Norden.


2. Backaplan – KF till Skandia
En miljard – 36 000 kronor/kvadratmeter
I januari förvärvade Skandia Fastigheter två fastigheter på Backaplan i Göteborg från KF Fastigheter. Köpeskillingen uppgick till cirka en miljard kronor. Backaplan är en del av vision Norra Älvstaden som är Europas största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvadratmeter. Skandia Fastigheter tillträdde Backa 170:1 och Backa 172:1 i februari 2016. Backa 172:1 innehåller i dag köpcentrumet Backa 2 med en Coop Forum samt cirka 45 butiker.


3. Heron City
930 miljoner – 20 248 kronor/kvadratmeter
I september avslutade Niam sin fjärde fond och sålde köpcentrumet Heron City i Sveriges största handelsplats: Kungens kurva i Stockholm. Köpeskillingen uppgick till 930 miljoner kronor och köpare var bolag samägt av Varma, Capman Nordic Real Estate och Cavendo.


4. Aberdeen säljer fem handelsfastigheter
900 miljoner – 14 619 kronor/kvadratmeter
Aberdeen Fastighetsfond Sveriges sålde sex handelsfastigheter (Ekerö Centrum, Salem Centrum, Viksjö Centrum, Rondellen Centrum i Upplands Väsby samt Storsjö Torgs handelsplats i Östersund) till en fond förvaltad av Londonbaserade Tristan Capital Partners LLP för 900 miljoner kronor. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till cirka 60 000 kvadratmeter varav cirka 75 procent utgörs av handelsytor. Förvärvet är en utveckling av de nordiska förvärv Tristan tidigare gjort i Sverige och Norge.


5. Agora köper i Västerås
850 miljoner – 20 663 kronor/kvadratmeter
Under sommaren köpte Agora galleriorna Punkt (Mats 5) och Gallerian (Loke 24) i centrala Västerås från Carlyle. Fastigheterna förvärvades i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om sammanlagt 850 miljoner kronor. De båda galleriorna omfattar tillsammans cirka 40 000 kvadratmeter uthyrbar area och ett garage om 1500 P-platser. Fastigheterna har ett bedömt hyresvärde om cirka 98 miljoner kronor och en uthyrningsgrad på cirka 85 procent. Punkt och Gallerian ligger i direkt anslutning till Centra som Agora äger sedan tidigare.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Byggbranschen i skräcktoppen när konkurserna fortsätter öka

Ekonomi/Finansiering Konkurserna bland svenska företag låg i slutet på förra året redan på rekordhöga nivåer men fortsätter att öka, enligt ny statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom byggsektorn har konkurstakten de sex senaste månaderna, fram till januari 2023, hittills nått den högsta nivån på tio år. Fastighetssverige har talat med ekonom Johanna Blomé om de dystra siffrorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige