Image

Här är de värsta hyresvärdarna

Bolag Hem & Hyra har med hjälp av Hyresgästföreningens jurister gjort en lista på de värsta hyresvärdarna i landet. Bland annat är Erik Selins ES Fastigheter med på listan.
Publicerad den 25 Januari 2011

Hem & Hyra har med hjälp av Hyresgästföreningens jurister gjort en lista på de värsta hyresvärdarna i landet.

Det handlar om värdar som:
•har fällts i hyresnämnden,
•har vägrat följa hyresnämndsbeslut,
•har fått osedvanligt många klagomål från hyresgästerna eller
•gjort sig kända som misskötsamma på andra sätt.

Här är värdarna som står med på listorna för Stockholm, Göteborg och Malmö (utan inbördes rangordning).

Stockholm:

# Sylvi Wrande är en stamgäst på Hem & Hyras svarta lista. Hon äger 60 lägenheter i Stockholm och en av hennes fastigheter står sedan i höstas under tvångsförvaltning. Balkongerna får inte användas på grund av olycksrisk och fastigheten är i uselt skick, enligt Hyresgästföreningen.
– Jag har inga kommentarer, säger Sylvi Wrande till Hem & Hyra.

# John C-E Tuvefalk är en stammis på Hem & Hyras svarta lista. Han äger tre fastigheter i Stockholm med totalt 66 lägenheter. Av dem är en tredjedel outhyrda. Hyresgästföreningen har krävt tvångsförvaltning av husen och en hyresgäst som klagade krävdes på 500 000 kronor för förtal. Hem & Hyra har förgäves sökt John C-E Tuvefalk för en kommentar.

# Bolagen Kvarnskvaltan och Stjärnforsen äger drygt 700 lägenheter i Rinkeby och Tensta i Stockholm. Tre gånger har hyresgästerna hotats med att få elen avstängd och bolaget har flera registrerade betalningsanmärkningar. Hyresgästerna vittnar om dålig skötsel, fuktskador och trasiga lekplatser. Hem & Hyra har förgäves sökt ägaren för en kommentar.

# Vid en komplicerad ombildningsaffär 2003 såldes hyresgästens lägenhet till brf Julottan 2 utan att han var medveten om det. Han fick då flytta till en annan lägenhet i huset. Trots att hyresgästen vann i hyresnämnd, tingsrätt och hovrätt har han ännu inte fått tillbaka sin lägenhet.
– Hyresgästföreningen bedriver en kampanj mot oss, säger en ledamot i styrelsen till Hem & Hyra.

Göteborg:
# Centerplan äger och Bovista förvaltar drygt 800 lägenheter i bland annat Bergsjön i Göteborg. De husen har stora problem med fukt- och mögelskador, nedslitna trapphus, betong som rasar från fasaderna. Hyresgästföreningen har låtit SCB genomföra en stor hyresgästenkät som ger bolaget bottenbetyg för reparationer och underhåll.

# HB Gamlestaden Spasenoski äger ett hyreshus i Göteborg. Bolaget har höjt hyrorna kraftigt för vissa hyresgäster. De som inte går med på det får inget gjort i lägenheten. Bolagets ägare Cvetan Spasenoski säger att han bara har justerat hyrorna.
- Hyresgästföreningen säger att de inte behöver betala. Då kan föreningen betala underhållet i så fall, säger han till Hem & Hyra.

# Lars G Wass äger cirka 500 lägenheter i Göteborgstrakten. I den stora hyresgästenkät som SCB genomför för Hyresgästföreningen får han mycket låga betyg, särskilt för reparationer och underhåll av lägenheterna.
- Vi har nog snabbare service än de flesta och ligger inte alls efter i underhållet, säger Lars Wass, som först trodde att han hade nominerats till bästa värden i stället.

# ES Fastigheter ägs av Balders Erik Selin. Bolaget äger 1 200 lägenheter, främst i Göteborg. Bolaget har fått mycket lågt betyg i 2010 års hyresgästenkät för de gemensamma utrymmena och reparationer och underhåll.
- Det är naturligtvis inte bra, så vi har gjort en ganska radikal omläggning. Vi lägger ned mer pengar och följer upp felanmälningarna bättre, säger Erik Selin till Hem & Hyra.

Malmö:
# Bostads AB Gröningen, som äger 867 lägenheter i Herrgården, Malmö. Miljöförvaltningen och Hyresgästföreningen har i mängder av ärenden krävt att bolaget åtgärdar fukt, mögel, trasiga fönster, ohyra och mycket annat. I december beslutade Svea hovrätt att hyrorna skulle sänkas med 5,5 procent på grund av det låga bruksvärdet.

# Det danskägda bolaget PBA Karlskrona har bland annat ett höghus i Malmö, där fönster och bitar av en fasad har ramlat ned, hissar ofta står stilla och flera badrum har fukt- och mögelskador. Bolagets vd Rasmus Rasmussen säger till Hem & Hyra att de har åtgärdat mycket och har en plan för att ta itu med fuktskadorna.
- Så jag hoppas vi slipper den utmärkelsen nästa år, säger han till Hem & Hyra.

# Ekor i Malmö fick böta 25 000 kronor för uteblivet underhåll och hotades med ytterligare 100 000 kronors vite om det inte gjordes före december. I sista stund såldes bolaget till en seriös fastighetsägare, som nu håller på att rusta upp huset.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Botryggs utmanande läge – pausar tre projekt i storstäderna

Bygg/Arkitektur På grund av det rådande marknadsläget har Botrygg tagit beslut om att pausa nyproduktion i Göteborg och Stockholm. För Fastighetssverige berättar vd:n Adam Cocozza om bakgrunden till beslutet, de utmanande faktorerna som tynger verksamheten och vad som krävs för att projektstarterna ska kunna komma igång igen under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige