Image

Här är de svenska finalisterna i Nordic Built Challenge

Event I november förra året inleddes Nordic Built Challenge. Utmaningen är att utveckla det bästa konceptet för hållbar renovering av en existerande byggnad. Tävlingen är uppdelad på fem fastigheter, en i vardera nordiskt land. Här är de svenska finalisterna.
Publicerad den 8 April 2013

En enig jury har nu valt ut vilka bidrag som går vidare till nästa tävlingsomgång.

- Vi är imponerade av förslagen. Den energi och de i många fall kreativa idéer som presenterats har gjort vårt arbete i juryn svårt, säger Ulf Viktorsson, teknisk chef på Botkyrkabyggen.

Nästa steg i tävlingen innebär att de förslag som gått vidare ska utvecklas ytterligare för att i slutändan kunna presenteras som realistiska att genomföra. Renoveringskonceptet förväntas vara både praktiskt och ekonomiskt hållbart.

- Vår förhoppning nu är att samtliga finalister tar till sig av de frågeställningar juryn tagit fram för att vi ska få in så bra, uppdaterade förslag som möjligt, säger Ulf Viktorsson.

Det vinnande bidraget från respektive land kan få möjlighet att ingå ett renoveringsavtal med fastighetsägaren gällande den aktuella fastigheten. Den sammanlagda vinnaren, som utses under hösten, erhåller en miljon norska kronor.
Innovationsprogrammet Nordic Built har startats av de fem nordiska näringsministrarna och finansieras av Nordiska ministerrådet och Nordisk Innovation.

De svenska finalisterna:
Unlock
Ett seriöst, kvalificerat och processbetonat förslag med ett högt betyg i kategorin realiserbarhet. Även planeringsprocessen, tidsplaneringen och resursbehov får gott betyg.
Fittja People’s Palace
Ett förslag som sätter de boende i fokus. Med en uppsättning enkla verktyg och metoder som är relevanta för tävlingen.
Overall
De generella strategierna är tydligt presenterade och har en ganska allmän ton. Juryn fann några spännande utgångspunkter som skulle kunna bli intressanta vid ytterligare utveckling.
Rebootkyrka
Ett förslag med stort fokus på social kontext och helhetssyn. Det har en stark teoretisk grund och visar hur systemtänk kan användas som kreativ modell.

Vinnarna kommer att presenteras på Sweden Green Building Conference med Ekobygg på Kistamässan den 11-12 september.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige