Image

Danskt projekt vinner Nordic Built Challenge

Event Förstapriset i Nordiska ministerrådets tävling Nordic Built Challenge gick till det danska projektet Ellebo Garden Room.
Publicerad den 21 Oktober 2013

Nordic Built Challenge, som lanserades år 2012 av Nordisk Innovation i Oslo, utmanade den nordiska byggbranschen i att renovera fem namngivna byggnader i de nordiska huvudstäderna.

Tävlingen är en del av ett större initiativ, som bland annat omfattar manifestet Nordic Built Charter. I september utsågs de fem nationella vinnarna i tävlingen och vinnaren av det nordiska huvudpriset har nu korats av de nordiska näringsministrarna.

Det blev det dansk-engelska teamet bakom projektet Ellebo Garden Room som kammade hem förstapriset på en miljon norska kronor. Adam Khan Architects, Daniel Serafimovski Architects, Kristine Jensens Tegnestue och Price & Myers vann för sitt nyskapande förslag på renovering av ett allmänt bostadskomplex i Ballerup utanför Köpenhamn.

I sin motivation säger juryn bland annat följande: "Ellebo Garden Room är ett enastående exempel på principerna i Nordic Built Charter och projektet har potentialen att bidra till att placera de nordiska länderna i den absoluta frontlinjen internationellt på byggnadsområdet."

Projektet innefattar bland annat ett innovativt förslag på hur hyresgästerna kan fortsätta att bo i sitt hem under en renovering, till och med under bytet av fasaden.

– Att ge hyresgästerna möjligheten att bo kvar i sitt hem i samband med renoveringen är en helt central aspekt i projektet. Det gör det möjligt för dem att få kvaliteten på bostaden förbättrad utan att behöva gå igenom den dyra och stressande process det innebär med tillfälligt boende, vilket också bidrar till att säkra de sociala banden i hela processen, säger en av vinnarna, Adam Khan.

Den svenska delen av Nordic Built Challenge vanns tidigare i höst av arkitektkontoret Spridd och NCC som med projektet Fittja People’s Palace utarbetat ett förslag till hur miljonprogrammet kan renoveras på ett sätt som är miljömässigt hållbart och samtidigt undgår stora hyreshöjningar för de boende. Bidraget utgick från en av Botkyrkabyggens fastigheter på Krögarvägen i Fittja, i södra Storstockholm.

Teamet säger att tävlingen har varit en unik möjlighet för att leverera en kombination av visionära idéer och praktiska lösningar för ett renoveringsprojekt.

- Aktörer i byggsektorn måste utanför sin eget yrkesområde för att hitta nya lösningar. Nordic Built Challenge har gett möjlighet till nya samarbeten som går betydligt längre än en klassisk arkitekttävling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige