Image
Emelie Persson Lindqvist, chef hållbar finansiering i Handelsbanken.
Emelie Persson Lindqvist, chef hållbar finansiering i Handelsbanken. Bild: Handelsbanken

Hållbarhetsexperten: 80 procent av svenska fastigheter kan behöva renoveras

Energi/miljö – Fastighetsägare behöver planera för stora investeringar och hårdare hållbarhetskrav de kommande åren. De bolag som ställer om kommer ha en konkurrensfördel, säger Emelie Persson Lindqvist, chef hållbar finansiering i Handelsbanken.
Publicerad den 6 Juli 2023

Fastighetsbranschens omställning är avgörande för att Sverige och de europeiska länderna ska nå uppsatta klimatmål. Föreslagna EU-krav kommer att driva branschen. Behovet av omställning är stort och samtidigt förändras regelverken i snabb takt.

Enligt det globala revisions- och rådgivningsbolaget PwC har cirka en tredjedel av de stora fastighetsbolagen sitt arbete med social hållbarhet högt upp på agendan. Emelie Persson Lindqvist leder teamet som jobbar med hållbar finansiering på Handelsbanken Debt Capital Markets. Med gedigen erfarenhet från hållbarhetsarbete inom såväl modebranschen som samhällsbyggnadssektorn ser hon många möjligheter att utveckla marknaden för hållbar finansiering.

– Det finns fortsatt en rekordstor efterfrågan från investerare som vill placera i omställningsprojekt och hållbara tillgångar. Enligt en undersökning som vi nyligen gjort bland 27 nordiska investerare skulle en majoritet placera mer i gröna obligationer om utbudet var större. Hela 65 procent söker diversifiering framförallt inom sektorer utöver fastighetssektorn. Vi ser att de gröna obligationerna utgör en allt större del av obligationsmarknaden - hela 40 procent av den svenska obligationsmarknaden, säger Emelie Persson Lindqvist, chef hållbar finansiering i Handelsbanken.

För att nå EU:s mål att reducera utsläpp av växthusgaser med 55 procent och för att påskynda renoveringstakten i byggnader har kommissionen tagit fram ett förslag att omarbeta Direktivet för byggnaders energiprestanda.

– Förslaget påskyndar en omställning av fastighetsbranschen till en mer hållbar förvaltning, men skulle även betyda att cirka 80 procent av Sveriges totala fastighetsbestånd behöver genomgå en renovering innan år 2050 och minst 15 procent av fastighetsbestånd till år 2030. Då många åtgärder för att energieffektivisera byggnader kräver stora investeringar kommer behovet av kapital öka. Studier visar att stor del av dagens fastighetsägare, privata såväl som kommersiella, saknar tillgång till det kapital som skulle behövas för att utföra de åtgärderna, säger Emelie Persson Lindqvist.

Skulle de minst kostnadseffektiva investeringarna utebli finns det risk att tillgångar tappar i värde och eventuellt i förlängningen bli så kallade strandade tillgångar.

– Vi ser ett ännu större fokus på energieffektivisering, inte minst mot bakgrund av de kommande EU-kraven. Vi ser fördelar med förslaget, framför allt visionen om nollutsläpp i sektorn men även att utöka kravet på energiprestanda för befintliga byggnader. Vi tror också att det finns fördelar med att harmonisera och skapa transparens kring byggnaders prestanda inom Europa. Däremot ser vi en utmaning i förslagets detaljer samt tidsplan, avslutar Emelie Persson Lindqvist.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Yield-spreaden mellan logistik och lättindustri har varit alldeles för stor"

Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige