Image
Götenehus varslar inom småhusproduktionen
Götenehus varslar inom småhusproduktionen Bild: Götenehus

Götenehus varslar om uppsägningar

Bolag Det senaste årets kraftiga kostnadsökningar, tillsammans med stigande räntor och en orolig omvärld, har lett till en minskad efterfrågan på nyproducerade bostäder. Detta påverkar Götenehus anläggning i Götene. För att anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna har bolaget idag varslat 25 medarbetare om uppsägning. Varslet berör främst tjänstemän och beräknas leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 20 miljoner.
Publicerad den 4 Oktober 2022

Efterfrågan på nyproducerade bostäder har minskat. Inom affärsområde Villor och fritidshus är orderstocken fortsatt god, men inom affärsområde Bostadsutveckling har de stigande priserna gjort det svårt att få ihop fastighetskalkylerna vilket lett till att flera planerade bostadsprojekt stoppats eller skjutits på framtiden.
– Jag har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro bland medarbetare, men det är nödvändigt för att anpassa oss till nya förutsättningar. Bostadsbehovet i Sverige är i grunden stort och de förändrade flyttkedjorna med ökat behov av småhus i naturnära områden kommer att gynna Götenehus bostadsverksamhet på sikt, säger Andreas Gustafsson, VD och koncernchef Götenehus Group.

Götenehus Group har tre affärsområden: Villor och fritidshus, Bostadsutveckling och Fastighetsutveckling. Satsningen inom Fastighetsutveckling gör koncernen som helhet mindre konjunkturkänslig.
– Dagens varsel innebär en anpassning av kapaciteten framför allt inom småhusproduktionen. Vi ökar samtidigt prioriteten inom försäljning- och marknadsföring av bostäder och vi söker också ytterligare förvärv inom Fastighetsutveckling där det nu öppnas nya möjligheter, avslutar Andreas Gustafsson.

De första effekterna av varslet märks under det första kvartalet 2023 och får full effekt under det andra kvartalet. Detaljer och tidplan kring varslet utformas i nära samverkan med de lokala fackföreningarna. Inga kunder påverkas av åtgärderna.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige