Image

Google stödjer Green Building Council i USA

Bygg Vid öppningen av US Green Building Councils konferens Greenbuild i San Fransisco tillkännagavs att Google stödjer USGBC i kampen för ökad öppenhet om vilka kemiska ämnen som finns i byggvaror. Detta genom en donation på tre miljoner dollar, motsvarande cirka 20 miljoner kronor. Kemiindustrin i USA har hittills blankt vägrat att lämna ut uppgifter om kemiska ämnen i byggvaror.
Publicerad den 20 November 2012

I den kommande versionen av Leed, som lanseras under 2013, vill USGBC belöna byggprojekt där uppgifter om byggvarornas innehåll av farliga kemiska ämnen deklareras. Detta har upprört kemiindustrin så till den grad att de nu satsar stora pengar på att misskreditera Leed, enligt USGBC.

Många journalister har deltagit i denna kampanj och industrilobbyn har också startat en kampanj för att få politiker på federal-, delstats- och lokal nivå att verka för att Leed inte skall användas för deras byggnader.

Sweden Green Building Council har sin vd Bengt Wånggren och styrelseordförande Monica von Schmalensee på plats i San Francisco och stödjer också USGBC i deras kamp:

– Vi har informerat och inspirerat genom att beskriva hur vi i Sverige redan har system som redovisar uppgifter om kemiska ämnen. Vi har stolt berättat om att Byggvarudeklarationer funnits i Sverige i mer än 15 år och att vi har system för att värdera dessa. Vårt eget certifieringssystem Miljöbyggnad och den kommande svenska versionen av Breeam har stor fokus på materialdeklarationer och materialval, säger Bengt Wånggren.

US Green Building Councils vd Rick Fedrizzi höll inför 30 000 konferensdeltagare ett tal där han utmanade sina motståndare och bad om fortsatt stöd i kampen. Han beskrev hur den amerikanska folkrörelsen tidigare drivit kampen för kvinnors lika villkor, för homosexuellas rättigheter samt mot rasism och nu med kraft driver miljöfrågorna. Hans svar till industrilobbyn var klart och tydligt.

– Bring it on! Kom igen bara! Vi kommer att kämpa för vår sak! Vi har rätt! sade Rick Fedrizzi och uppmanade sina motståndare att motbevisa honom.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Modekedjans inrednings-satsning lämnar centralt läge

Uthyrning Efter fem år lämnar Ellos Home sin butik på Korsgatan mitt i Göteborgs CBD.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige