Image

GE avvecklar fastighetsinnehavet i hela Europa

Bolag GE Capital Real Estate ska avveckla sitt direktägda fastighetsinnehav i Europa. I stället läggs fokus på utlåning till fastigheter. - Vi kommer att fortsätta sälja fastigheter i samma takt som de senaste åren, men inte köpa något nytt, säger GE:s Europachef Lennart Sten till Fastighetssverige.
Publicerad den 25 Oktober 2012
Lennart Sten. Bild: Nicklas Tollesson Bild: Nicklas Tollesson
Lennart Sten. Bild: Nicklas Tollesson

GE direktäger i dag fastigheter i Europa för knappt 50 miljarder kronor, varav nio miljarder i Norden.

- De senaste åren har vi sålt för ungefär en miljard dollar om året, så rent matematiskt skulle det ta sju år innan hela beståndet är avvecklat. Men vi säljer inte förrän fastigheterna är färdigutvecklade och vi har en del projekt med längre affärsplaner än sju år, så jag tror att det tar längre tid än så, säger Lennart Sten.

När tror du att ni har avvecklat det svenska beståndet?
- Det kan jag inte svara på.

Ser man på marknadsläget är Sverige ett av länderna ni får bäst betalt i just nu?
- Ja, men fastigheterna ska vara klara också. Vi har en del projekt med långa affärsplaner i Sverige också. Marknaderna i Europa befinner sig i väldigt olika skeden, men allting styrs av hur affärstillfällena ser ut.

Bakom omviktningen ligger beslut från GE:s globala ledning i USA.

- Redan 2009 togs beslutet att inte köpa fler direktägda fastigheter. Det som är nytt nu är att vi gör en större satsning på utlåning.

- Bakgrunden är att som de finansiella marknaderna ser ut nu så får vi helt enkelt bättre avkastning på att låna ut pengar än på att äga fastigheter själva, samtidigt som risknivån är betydligt lägre.

I dag har GE Capital Real Estate en utlåningsportfölj om cirka fem miljarder dollar i Europa, främst i England och Tyskland.

- Målsättningen är att låna ut omkring en miljard dollar om året, i England, Frankrike och Tyskland. Samtidigt är det viktiga att det handlar om rätt affärer.

Kan det bli tal om utlåning också i Sverige?
- Det är inte osannolikt att det kan bli så i framtiden, vi följer marknaderna. Men som det ser ut nu har de svenska bankerna varit tillräckliga. I Europa är det en helt annan brist på lånat kapital.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Saxborn: "Castellums aktieägare sitter i en guldsits"

Bolag Castellum redovisade en oväntat stark nettouthyrning under avslutningen av 2020 och vd:n Henrik Saxborn tycker det vittnar om en stor motståndskraft på den nordiska kontorsmarknaden. För Fastighetssverige berättar han mer om bolagets starka bokslut, hur han ser på konkurrensen kring Entra och varför Castellums aktieägare är i ett guldläge oavsett om Entra-affären slutförs eller inte.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY