GE direktäger i dag fastigheter i Europa för knappt 50 miljarder kronor, varav nio miljarder i Norden.
- De senaste åren har vi sålt för ungefär en miljard dollar om året, så rent matematiskt skulle det ta sju år innan hela beståndet är avvecklat. Men vi säljer inte förrän fastigheterna är färdigutvecklade och vi har en del projekt med längre affärsplaner än sju år, så jag tror att det tar längre tid än så, säger Lennart Sten.
När tror du att ni har avvecklat det svenska beståndet?
- Det kan jag inte svara på.
Ser man på marknadsläget är Sverige ett av länderna ni får bäst betalt i just nu?
- Ja, men fastigheterna ska vara klara också. Vi har en del projekt med långa affärsplaner i Sverige också. Marknaderna i Europa befinner sig i väldigt olika skeden, men allting styrs av hur affärstillfällena ser ut.
Bakom omviktningen ligger beslut från GE:s globala ledning i USA.
- Redan 2009 togs beslutet att inte köpa fler direktägda fastigheter. Det som är nytt nu är att vi gör en större satsning på utlåning.
- Bakgrunden är att som de finansiella marknaderna ser ut nu så får vi helt enkelt bättre avkastning på att låna ut pengar än på att äga fastigheter själva, samtidigt som risknivån är betydligt lägre.
I dag har GE Capital Real Estate en utlåningsportfölj om cirka fem miljarder dollar i Europa, främst i England och Tyskland.
- Målsättningen är att låna ut omkring en miljard dollar om året, i England, Frankrike och Tyskland. Samtidigt är det viktiga att det handlar om rätt affärer.
Kan det bli tal om utlåning också i Sverige?
- Det är inte osannolikt att det kan bli så i framtiden, vi följer marknaderna. Men som det ser ut nu har de svenska bankerna varit tillräckliga. I Europa är det en helt annan brist på lånat kapital.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.