Image

Första AP-fonden köper bostäder för sju miljarder

TRANSAKTIONER Första AP-fonden etablerar bolaget Willhem AB och köper en bostadsportfölj med 11 100 hyresrätter. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till drygt sju miljarder kronor. Det gör affären till den största i år, hittills.
Publicerad den 7 December 2010

De 11 100 hyresrätterna ligger i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Borås, Karlstad och Linköping. Totalt inbegriper affären cirka 860 000 kvadratmeter där 87 procent utgör bostäder. Säljare är Acta.

- Vi har utnyttjat en möjlighet att göra en bra investering i bostadsfastigheter som vi bedömer har goda utvecklingsmöjligheter. Investeringen ligger i linje med vårt uppdrag i pensionssystemet, att investera på lång sikt, med låg risk och hög avkastning. Med Willhem bygger vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag med ambitioner att växa, säger Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.

Willhems formella övertagande av fastigheterna sker i samband med årsskiftet och man räknar med att ha tagit över hela den operativa verksamheten till våren. Förvaltningen kommer att drivas i egen regi.

- Vi är ett nytt bostadsbolag med en ledning som har lång erfarenhet av bostads- och fastighetsbranschen. Vi tar detta förvärv på stort allvar och ser fram emot att bygga goda och långvariga relationer med alla våra hyresgäster, säger Mikael Granath (tidigare vd för börsnoterade Din Bostad, som nu ingår i Blader), vd för Willhem.

Fastigheterna ägs i dag av kunder till Finanshuset Acta. Affären är villkorad av att dessa godkänner affären på stämmor i december och av Konkurrensverkets godkännande.

Rådgivare har varit ABG Sundal Collier och Pangea Property Partners.

Actas kunder gör i och med affären en vinst på 1,3 miljarder kronor, skriver Acta i ett pressmeddelande.
Acta är sedan tidigare indraget i en rättsprocess med stämningsansökningar från kunder som känner sig lurade av Acta.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Batljan: "Vi kommer aldrig släppa JM"

Bolag Den 20 juni köpte SBB 20 procent av kapitalet i JM och under hösten har börsjätten fyllt på ännu mer och äger nu 27 procent av aktierna. Det har spekulerats om SBB kan komma att lägga ett bud på hela bolaget men kring det ämnet är Ilija Batljan som väntat fåordig. SSB-vd:n ser i alla fall JM som en långsiktigt investering för sitt snabbväxande bolag, det berättade han bland annat under ett event som Aktiespararna ordnade under tisdagen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY