Image

Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum

Bygg/Arkitektur Forsen leder ombyggnaden och upprustningen av byggnadsminnet ”Södra stadshuset”, som inrymmer Stadsmuseet och som ägs av Stockholms stad.
Publicerad den 6 Februari 2015
Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum. Bild: Lennart Johansson
Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum.

Fastigheten är från 1600-talet.

– Jag och min kollega Jan Ahlin har tillsammans 80 års erfarenhet av liknande arbeten och det är mycket inspirerande att kunna avrunda min yrkeskarriär med ett projekt som innehåller alla de stora utmaningar det innebär att totalrenovera en kulturhistoriskt värdefull byggnad, säger Urban Niklasson, projekt- och projekteringsledare på Forsen Projekt.

Stadsmuseets utställningsytor ska utökas och bli mer effektiva. Renovering av fasad, ny entré och en total upprustning av installationer ska bidra till en bättre och mer energieffektiv inomhusmiljö.

Stadsmuseet är ett av Sveriges största kulturhistoriska museer med runt en kvarts miljon besökare årligen. Med större och mer effektiva utställningsytor kan kvaliteten på utställningarna förbättras och locka ännu fler besökare. Projektet beräknas vara slutfört våren 2017.

Södra stadshuset uppfördes under 1600-talets senare del efter ritningar av arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Byggnaden användes under de första åren som generalfaktorikontor men redan år 1669 övertog staden lokalerna. Under åren har en mängd verksamheter huserat i byggnaden, till exempel rättsväsende, häkte, kyrkor, skolor, bostäder, restauranger och butiker.

Stadsmuseet har haft lokaler i byggnaden från 1931. Verksamheten utvidgades successivt till att efter en större ombyggnad i början av 1960-talet omfatta hela byggnaden. 1998 förklarades byggnaden som byggnadsminne.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Forsen AB på Branschguiden

Forsen är ett byggprojektledningsföretag med kontor på flera orter i Sverige. Våra medarbetare leder effektiva och hållbara byggprojekt för både privata och offentliga kunder. Vi har kompetens inom bostad, hus och anläggning. Vi hyllar olikhet, kreativitet, omtänksamhet och annat som gör det roligt att gå till jobbet. Forsen är certifierat som en utmärkt arbetsplats enligt Great Place to Work Intitute (GPTW).

Läs mer om Forsen AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter jätteaffären – redan uppnått rekordvolym för transaktioner

Transaktioner Den enorma affären mellan Heimstaden och Akelius innebär att 2021 redan är ett rekordår vad gäller transaktionsvolym. Fastighetssverige tittar närmare på året som gått och faktorerna bakom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY