Image
Bild: Senatfastigheter

Försäljningen av anrika Alexandersteatern i Helsingfors inledd

Bolag Senatfastigheter inleder ett anbudsförfarande för fastigheten vid Bulevarden 23-27, den år 1879 uppförda Alexandersteatern. Det kända landmärket i Helsingfors centrum kallades även Ryska teatern. Objektet är i behov av en grundlig renovering och Senatfastigheter söker en köpare som värdesätter kultur och uppskattar objektets historia.
Publicerad den 28 September 2019

Alexandersteatern har sedan 2005 förvaltats av Senatfastigheter och säljs nu tillsammans med ett mindre annex från 1950-talet som byggts invid huvudbyggnaden. Under de senaste åren har teaterhusets underhåll bestått av bland annat en takreparation, men byggnaden är i behov av en omfattande reparation som beräknas kosta ca 40 miljoner euro. Bland annat fastighets- och scentekniken bör uppdateras så att den motsvarar dagens krav.

Staten har ingen användning för Alexandersteatern som motsvarar Statens fastighetsstrategi och därför säljs den. Enligt Statens fastighetsstrategi kan staten ge avkall på fastigheter som inte behövs och frigöra det kapital som är bundet till ägandet för statens övriga behov.

– Att köpa, reparera och förvalta objektet kommer att vara en betydande kulturgärning, säger försäljningschef Jenna Kiukkonen vid Senatfastigheter. Kiukkonen ansvarar för försäljningen av objektet.

Alexandersteatern eller Ryska teatern, som den tidigare allmänt kallades, stod färdig 1879 och är ett av Helsingfors landmärken på Bulevarden. Teaterbyggnadens interiör och exteriör är kraftigt skyddade och dess användning för kulturverksamhet fastställd i plan.

Teaterbyggnaden är fortsättningsvis i kulturens tjänst på ett mångsidigt sätt: bland annat teater-, dans-, musik- och cirkusföreställningar ordnas i byggnaden, där det även repeteras flitigt. Nationaloperan var verksam i Alexandersteatern åren 1953-1993.

– Vi söker en köpare som värdesätter kultur och uppskattar objektets historia. Senatfastigheter gör en helhetsbedömning av anbuden på basen av både priset och planen. Samtidigt säkerställer vi att köparen har de förutsättningar och resurser som behövs för renovering och underhåll av byggnaden, kommenterar Kiukkonen.

Målet är att avtalet om försäljning görs senast i början av år 2020.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige