Sedan ett år är Folksamgruppens fastighetsorganisation fullbemannad med ett nybildat team om ett tiotal personer som fokuserar på att utveckla värdepotentialen i fastighetsbeståndet. Det har handlat om att ta fram projektmöjligheter och att aktivt förvalta lokalhyresportföljen. Samtidigt har teamet förvärvat fastigheter för nästan fyra miljarder kronor.
– Den nya organisationens engagemang har har redan tagit oss en bra bit på vägen mot vårt mål att öka fastighetsexponeringen rejält och snabbt. Vi gör ett historiskt starkt resultat för 2016, vilket förstås är glädjande nyheter för Folksams kunder, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.
För att kunna fokusera på expansion och värdeutveckling måste också den löpande fastighetsförvaltningen fungera bra, med nöjda kunder som främsta mål. Därför har Folksam ett strategiskt samarbete med Newsec kring den.
– Just nu är både hyres- och fastighetsmarknaderna mycket starka. Vi ser rekordhöga hyresnivåer på våra marknader och det finns i dagsläget inga tecken på avmattning. Det är brist på både bra kontor och bostäder, vilket gör att hyresbetalningsviljan ökar. Många investerare vill öka sin fastighetsexponering, medan utbudet av bra fastigheter är litet. Det gör att priserna stiger, säger Lars Johnsson.
Folksamgruppens fastighetsverksamhet per 2016-12-31 (2015-12-31):
• Hyresintäkterna ökade till 1 175 (1 077) miljoner kronor. I ett jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 2,3 procent.
• Driftnettot ökade till 829 (721) miljoner kronor. I ett jämförbart bestånd ökade driftnettot med 6,1 procent.
• Uthyrningsgraden var 97 (97) procent.
• Värdeförändringen på fastigheterna uppgick under året till 3 026 (1 716) miljoner kronor, vilket är en ökning med 14,7 (9,7) procent. Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till cirka 25,5 miljarder kronor.
• Förvärv för nästan fyra miljarder kronor.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.