Image

Fastighetsbolag i Dalarna i konkurs

BOLAG Dalstjärnan Bostäder, som äger 728 lägenheter, främst i Krylbo, har försatts i konkurs av Falu tingsrätt.
Publicerad den 8 Juni 2010

Bakom konkursen står en tidigare anställd, som inte har fått ut sin lön. Men det finns också ett flertal andra fordringsägare som inte har fått betalt, bland andra Com Hem. Avesta kommun och Fortum har tidigare haft problem med att få betalt från bolaget.

Sammanlagt har bolaget skulder på 40 miljoner kronor till 88 fordringsägare, enligt Dala-demokraten.

Det senaste halvåret har beståndet tvångsförvaltats av kommunens bolag Gamla Byn AB, som inte har något intresse av att ta över det slitna beståndet.

- Problemet är att det under lång tid har saknats en plan och en god vilja med fastigheterna samt att det danska moderbolaget och systerbolagen inte skött det här bra, säger vd Örjan Willemark till Dala-demokraten.

- Bolaget kan inte riskera, mitt uppe i hyresförhandlingar och nybyggarplaner, att låta våra fastigheter vara med och exempelvis ta en rivningskostnad på kanske tio miljoner kronor. Det är att äventyra vår verksamhet. Efter Dalstjärnans konkurs, om det nu blir en sån, är det i så fall upp till politikerna att besluta hur kommunen tänker göra med fastigheterna i Krylbo och eventuellt låt oss ta över, säger Örjan Willemark.

Också fortsättningsvis kommer Gamla Byn AB att sköta förvaltningen av husen.

Dalstjärnan Bostäder är ett dotterbolag till Dalstjärnan Holding AB. Både moder- och dotterbolaget omfattas av konkursen. Koncernen styrs av danska investerare, och har till den 17 december på sig att överklaga tingsrättens konkursbeslut.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Spaden i tårtan när Park Central byggstartades

Bygg/Arkitektur Under torsdagen hölls byggstartsevent för det som ska bli den första byggnaden i Centralstaden Göteborg. Park Central, som blir cirka 40 000 kvadratmeter stort, kommer utöver kontor, service och handel innehålla en av Västlänkens stationsuppgångar. Fastighetssverige tog en pratstund på plats med de ansvariga på NCC och Jernhusen, som gemensamt utvecklar stations- och kontorsytorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige